pondelok, 20 marec 2023 11:53

Takto sme spomínali – 195. narodeniny Pavla Emanuela Dobšinského v Rožňavskom Bystrom Doporučený

Napísal(a) M. Terrai
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Pavol  Emanuel .Dobšinský tu v Rožňavskom Bystrom pôsobil a ako evanjelický farár augsburského vyznania, miestny učiteľ a robil aj kultúru pre občanov, vystavil spolu s nimi školu, kde sa vyučovali žiaci. Wikipédia: Narodil sa v rodine evanjelického farára v Slavošovciach. Vzdelanie získal na gymnáziu v Rožňave a Miškovci. Od roku 1840 študoval na evanjelickom lýceu v Levoči.

V roku 1850 úspešne doštudoval a zložil farársku skúšku. V rokoch 1848 – 1849 sa pridal k revolučnej armáde a neskôr sa stal vojakom cisárskeho vojska. V roku 1850 – 1852 pôsobil v Revúcej ako asistent u evanjelického farára a etnografa Samuela Reussa. Vďaka svojmu zamestnávateľovi sa začal venovať zbieraniu a vydávaniu slovenskej ľudovej slovesnosti.

Od roku 1852 pracoval ako pomocný redaktor v časopise Slovenské pohľady, neskôr pôsobil ako kaplán, v rokoch 1858 – 1861 ako profesor slovenského jazyka a literatúry v Banskej Štiavnici, a napokon sa usadil v Drienčanoch, kde od roku 1861 pôsobil ako kňaz. Zomrel 22. októbra 1885 na silný zápal pľúc.

Oženil sa celkom dvakrát – prvý raz si vzal Paulínu Schmidtovú. Jeho druhou manželkou sa stala Adela Medvecká-Čajaková, vdova po Jankovi Čajakovi a sestra Terézie Vansovej.

Po slávnostných službách Božích (SB), ktoré boli venované v 4. pôstnu nedeľu, práve 195. výročiu narodenia P. E. Dobšinského, ktoré liturgoval domáci námestný farár Mgr. Peter Hlavatý, na harmóniu doprevádzala kantorka Andrea Jakubovská. Po privítaní a liturgii zaspieval domáci folklórny súbor Bystränky. Po kázni Slova Božieho sa zaspievala hymna Matice slovenskej – Kto za pravdu horí. Šikovné deti z folklórneho súboru, pod vedením Mgr. Dominiky Ďurskej prečítali životopis P. E. Dobšinského. Nasledovala záverečná liturgia a pieseň na záver, a to hymna ECAV – Hrad prepevný...

rb dobsinskly DSC0189 1a

Po ukončení služieb Božích sa pred kostolom všetci sústredili, kde boli tiež slová na chválu a spomienku P. E. Dobšinského – predsedníčkou MO MS Rožňavské Bystré Martou Molnárovou a starostom obce Rožňavské Bystré Ing. Jánom Gonosom. Po odznení spomienkových slov a položení spomienkových vencov k pamätnej tabuli, boli všetci prítomní pozvaní na slávnostné občerstvenie do sály Kultúrneho domu pri Obecnom úrade Rožňavské Bystré. Tu po privítaní starostom obce Rožňavské Bystré Ing. Jánom Gonosom, sa prihovorila a pozdravila aj Ing. Zlatica Halková, riaditeľka Domu Matice slovenskej v Rožňave. Poďakovala za spomienky na našich dejateľov, za výbornú spoluprácu s MO MS v okrese, aj domácim MO MS v Rožňavskom Bystrom, za super spoluprácu s kolegyňou Tatianou Tomkovou, ktorá sa podieľala aj na príprave týchto spomienkových osláv. Pred obedom sa brat farár Mgr. Peter Hlavatý pomodlil a poprial dobrú chuť.

Ja osobne ďakujem, že som sa mohol zúčastniť tejto príjemnej a peknej akcie, spomienkových SB, aj ako zástupca za GES ECAV, aj za MO MS Čierna Lehota a DMS Rožňava. Všetko bolo pripravené a uskutočnené na vysokej úrovni. Ďakujem.

Prítomné boli aj predsedníčky a členovia z iných susedných MO MS z okresu Rožňava.

Text, foto: PhDr. Michal Terrai, MBA

Čítať 1017 krát Naposledy zmenené štvrtok, 23 marec 2023 10:18

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!