streda, 31 máj 2023 11:09

Majáles v Rožňavskom Bystrom toho roku vyšiel na "rusadelnú sobotu" Doporučený

Napísal(a) D. Ďurská
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Sobota, 27. mája 2023, bola výnimočná. Od minulého roka sa začalo s tradíciou usporiadať v máji tradičnú zábavu spojenú s kultúrnym programom. Tento rok to vyšlo na „rusadelnú sobotu“. Členovia Folklórnej skupiny Bystränky pripravili pre obyvateľov Rožňavského Bystrého, ale aj širokého okolia, sobotu plnú tradícií. Nová vedúca folklórnej skupiny Dominika Ďurská si to vzala pod svoje krídla a pripravila zaujímavý program. Po úvodných slovách a privítaní sa prihovoril domáci brat námestný farár Peter Hlavatý. Priblížil tento sviatok z cirkevného pohľadu. Nositeľka tradícií Mária Molnárová ho zase dopodrobna rozobrala z pohľadu tradícií a zvykov.

 

rbm 01


rbm 53Turice, v Rožňavskom Bystrom Rusadlia, je slovanský sviatok jari. Tento sviatok je okrem cirkevného významu spojený s jarou, ktorá prináša radosť zo života. Symbolom sviatkov jari sú zelené ratolesti – zelené konáriky lipy, liesky a iných už pekne rozkvitnutých stromov. Pripisovali im ochranné vlastnosti. Nosili ich ženy rbm 25 001na rusadelnú sobotu, hneď po zvonení, domov. Dávali ich do okien a len vyschnuté odkladali, aby ich počas veľkej búrky hodili do ohňa a verili, že odohnali zlé sily. Zelené stromy, Máje, u nás brezy sú príležitosťou prejavenia lásky a vzájomných sympatií. Preto ich na Rusadelnú sobotu stavali mládenci pod okná dievčat a dievčatá svoju náklonnosť ku chlapcovi prejavili darovaním vyšívanej „hantúšošky“, „zápästkami“ a pierkom za klobúk. Na dvore si potom aj zatancovali. Tento starodávny zvyk stavania májov sa pomaly z našich uponáhľaných životov vytráca, ale členovia Folklórnej skupiny Bystränky načreli do bohatej studnice zvykov a tradícií našej dediny a pripravili ukážku tohto zvyku.

rbm 30 001Aby to nebolo len o počúvaní, hostia sa mohli zapojiť do pripraveného kvízu, spojeného s nárečovými slovami a tradičnými piesňami.

Po postavení májov sa program ešte neskončil. Pripravená bola ešte ukážka krojov, aby aj mladá generácia vedela ako sa naši predkovia obliekali. Naša dedina bola a aj je známa svojím nárečím, tradíciami a odievaním. Kroj bol na každú príležitosť iný. Veľmi si ho vážili, najmä ten sviatočný. Dedil sa z pokolenia na pokolenie. Na kroji bolo vidieť precíznu prácu šičky, ale aj finančnú situáciu rodiny. Samozrejme, že Mária Molnárová opísala každý kroj, rbm 54 001povedala z akých častí pozostával, z akého materiálu sa šil a aj na akú príležitosť sa nosil. Týmto sme ukázali pestrosť a bohatosť našich krojov. Sú to poklady z truhlíc našich starých mám, ktoré si veľmi vážime.

A ako by to bolo počas tradičného sviatku bez starodávnych tradičných jedál. S týmto folkloristom pomohli členovia Občianskeho združenia Soväre a pripravili chutné dobroty. Pre deti pripravili rôzne aktivity, aby si aj rodičia mohli vychutnať príjemnú atmosféru, ktorá sa niesla celým nádvorím pred budovou bývalej školskej jedálne. Po bohatej tombole, za ktorú sa chceme poďakovať všetkým našim sponzorom, nasledovala zábava. A kto by v Bystrom urobil lepšiu zábavu ako člen Folklórnej skupiny Bystränky a náš rodák Ivan Galata. Skvele sme sa bavili až do neskorých nočných hodín. Prekvapením pre všetkých bol ohňostroj, ktorý bol ako taká čerešnička na torte.

rbm 40

Tešíme sa, že aj tento rok nám vyšlo krásne počasie, že sme mali veľké publikum našich podporovateľov a tiež tomu, že do našich radov pribudli aj mladé dievčatá. Poďakovanie patrí úplne všetkým – usporiadateľom, účinkujúcim, publiku, sponzorom a všetkým, ktorí prispeli k tomu, aby sa aj tento rok Majáles takto krásne vydaril.

 

Mgr. Dominika Ďurská, DiS. art.

Foto: Lukáš Kvačan

Čítať 723 krát Naposledy zmenené streda, 31 máj 2023 12:25

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!