×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/revuca/67/bendo
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/revuca/67/bendo
utorok, 13 november 2012 16:34

Aj vtedy, keď sa „zjesenieva" je veľa pekných záujmov... Doporučený

Napísal(a) Katarína Kvetková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Týchto pár slov reprezentovalo stretnutie seniorov pri príležitosti Mesiaca úcty k starším a zároveň 15. výročia založenia Okresnej organizácie JDS v Revúcej. Oslavy zorganizovala Okresná organizácia JDS v Revúcej v spolupráci s Mestom Revúca a MsKS Revúca v stredu 24. októbra 2012 v kaviarni Alfa v mestskom dome kultúry. V kultúrnom programe vystúpili deti materskej školy na Sládkovičovej ulici, žiaci Základnej umeleckej školy Revúca a študenti Prvého slovenského literárneho

gymnázia. Predsedníčka okresnej organizácie Zuzana Homoliaková vo svojom príhovore zaspomínala na časy, kedy v roku 1997 na spoločnom zasadnutí členov JDS Lubeníka, Jelšavy, Ratkovej a Revúcej organizácia vznikla, a ktorej prvým predsedom sa stal Ján Galovič. V priebehu rokov k pôvodným 136 členom pribúdali ďalší a v súčasnosti v OO JDS pracuje 16 základných organizácií s 1 479 členmi. Najpočetnejšou je základná organizácia JDS Revúca so 679 členmi. Predsedníčka ďalej poďakovala všetkým, ktorí stáli pri zrode a aj tým, ktorí nezištnou snahou pracovať a podporovať spoločne pomáhali a pomáhajú realizovať kultúrne, rekreačné a vzdelávacie aktivity organizácie. Poďakovanie za  činnosť a spoluprácu dostala aj samotná okresná organizácia. Primátorka mesta Eva Cireňová uviedla: “Je to 15 rokov vytrvalosti, ochoty, zápasov, drobných prehier, ale i víťazstiev, ale aj 15 rokov naplnených vydarenými akciami. Korunou zrelého veku je vážnosť, uznanie okolia a zdravý úsudok. Vaše múdre rady, rozvážne usudzovanie sú prínosom, pomocou a príkladom pre život mladšej generácie.“
Ďakovné slová zazneli aj od ďalších hostí, predstaviteľov JDS na Slovensku Františka  Šušlíka, a  Ladislava  Dulu a poslanca BBSK Jána Šeševičku. V závere osláv boli odovzdané Vyznamenania III. stupňa, Ďakovné listy a Pamätné listy za aktívnu a dlhoročnú prácu a spoluprácu. Nezabudlo sa ani na tohtoročných jubilantov. Oceneným blahoželáme a všetkým seniorom, želáme v prvom rade to čo najviac potrebujú, pevné zdravie,  elán, optimizmus a dôstojné miesto v spoločnosti.

Katarína Kvetková,
šéfredaktorka Revúckych llistov

Príhovor Zuzany Homoliakovej, predsedníčky OO JDS Revúca

Vážené dámy, páni, vážená pani primátorka, pán predseda, pán poslanec, vážení hostia!
           
Je mi cťou prihovoriť sa k Vám v zastúpení OO JDS pri príležitosti osláv 15. výročia založenia OO JDS a Mesiaca úcty k starším.
            Medzinárodný deň starších ľudí – 1. október sa zameriava na postavenie, problémy staršej generácie a ocenenie jej prínosu pre spoločnosť, deň, ktorý vyhlásila Organizácia spojených národov v roku 1990.
            Európska komisia rok 2012 vyhlásila za Európsky rok aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami. Cieľom tohto roku je dôstojné a kultúrne starnutie a na zabezpečení tohto cieľa sa mala podieľať štátna správa, všetky spoločenské a ekonomické organizácie.
            Vážené dámy, páni. Október – už roky sa nazýva Mesiac úcty k starším, kedy sa my seniori stretávame na oslavách spolu s pozvanými hosťami. Je to čas, kedy sa zamýšľame nad uplynulými rokmi. Spomíname na detstvo, mladosť, aktívny vek. Ani sme sa nestihli zamyslieť a jedného dňa je tu staroba – jednoducho je tu a my sa musíme s tým zmieriť. V jednej básni sa hovorí o staršom veku:
            Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok.
            Človek je krásny podľa múdrosti, čo zračí sa mu v oku.
            Človek je krásny vtedy, keď ho ľudia majú radi.
           A veľkosť človeka nespočíva v jeho sláve, ale vo výsledkoch jeho práce. Myslime na tieto slová!           
Ľudský život predstavuje zložitý jedinečný román, ktorý žije každý sám, ktorý je nezameniteľný. Nebuďme smutní, tešme sa na každé nové ráno, ktoré nám ponúka šancu žiť. Využime túto šancu, tešme sa z každej maličkosti, lebo tie tvoria náš každodenný život. Tešme sa na nasledujúce roky života v kruhu rodiny a priateľov.
            Vážené dámy, páni. Dnes si zároveň pripomíname založenie OO JDS. Vznik sa datuje 13.8.1997, kedy na spoločnom zasadnutí členov JDS z Lubeníka, Jelšavy, Ratkovej a novo založenej ZO JDS Revúca vznikla OO JDS. Predsedom sa stal Ján Galovič a členmi výboru: Ján Macko, Eva Križanská, Emília Špilovská, Július Uhrín, Ľudovit Jančík, Milan Žeňuch, Mária Maretiaková, Katarína Kubasková, Irena Štefanková, Ľubica Kizeková, Oĺga Chlebáková, Paulína Adamíkova  a členmi revíznej komisie Magda Nemogová, Oľga Bartová, Anna Papcunová. V tomto zložení pracoval výbor do 11.  januára  1999, kedy na Valnom zhromaždení bol zvolený nový výbor. Predsedom ostal Ján Galovič a členmi výboru sa stali Vincent Blanár, Július Uhrín, Božena Tóthová, Ružena Pavelková, Vlastimil Pelikán, Euália Lánska a Margita Polláková. V tomto zložení pracoval výbor do roku 2006, kedy na Okresnom sneme za predsedu bola zvolená Zuzana Homoliaková, za podpredsedu Dušan Ivan, Ján Galovič – ako čestný predseda a ostatní členovia zostali v uvedenej zostave. Postupne zo zdravotných a rodinných dôvodov z predsedníctva odišli B. Tóthova, Vincent Blanár, V. Pelikán, Euália Lánska a v tomto roku na 9. Okresnom sneme J. Galovič, J. Uhrín, R. Pavelková, M. Polláková, E. Nemogová. V roku 1999 mala OO JDS 136 členov a dnes je to 1 479 členov s 16 ZO JDS. Najväčšia organizácia - ZO JDS Revúca má 679 členov.
            Zakladajúcim členom i členom druhého výboru treba poďakovať za snahu pracovať so seniormi a napĺňať ciele JDS, nezištne a zodpovedne vykonávať svoje funkcie. Nech si spolu s nami spomenú na všetko prežité pri činnosti v JDS a najmä na chvíle pohody. Pretože šťastie človeka nespočíva v jeho spokojnosti, ale v tom, koľko ľudí urobil šťastnými.
            Mesiac úcty k starším je vhodný čas, aby sme sa poďakovali primátorom, starostom, mestám, obciam, MÚ Revúca, obci Muránska Dlhá Lúka, sponzorom: VÚC BB, Brantner Gemer s.r.o., SMZ a.s. Jelšava, Mokrá Lúka, Revúca, BH Revúca, ZŠ Komenského, Agrodružstvo – S Revúca, Gajarotour Revúca, MVDr. Jánovi Šeševičkovi, primátorke E. Cireňovej, Adriane Ružiakovej, Kamile Drobčovej, ktorí majú pre nás seniorov pochopenie a pomáhajú realizovať aktivity v kultúrnej, rekreačnej i vzdelávacej oblasti, ktoré sú organizované OO JDS a ZO JDS.
            Chceme sa poďakovať i členom jednotlivých ZO JDS, ktorí dobrovoľnícku prácu vykonávajú nezištne, organizujú, alebo pomáhajú pri organizovaní rôznych akcií. Vďaka nim mnohí seniori nezostávajú opustení a našli novú radosť i zmysel života. Na dnešných oslavách budú ocenení vyznamenaním 3. stupňa, Pamätnými a Ďakovnými listami. Pre týchto členov platí „Nie je bohatý a dobrý ten, kto viac dáva, ale ten, čo dáva všetko, čo dať môže“.
            Chcem sa osobitne poďakovať touto cestou europoslancovi a predsedovi BBSK V. Maňkovi, ktorí umožnil 16 seniorom BBSK zúčastniť sa zájazdu do Štrasburgu, spojeného s návštevou parlamentu, s  možnosťou zúčastniť sa na rokovaní parlamentu a pohovoriť si s ním o činnosti v europarlamente. Tohto zájazdu z našej organizácie sme sa zúčastnili dvaja,  ja a Dušan Ivan. Bol to nezabudnuteľný zážitok. Ďakujeme, že sme sa mohli zúčastniť.
            Vrelá vďaka Vám všetkým za Vašu prácu, snahu, ochotu a pomoc nám seniorom. Želám oceneným i Vám všetkým do ďalších rokov pevné zdravie, šťastie a radosť zo života.
Zuzana Homoliaková,
predsedníčka OO JDS v Revúcej

FOTOREPORTÁŽ Dr. JÁNA BENDA

Mesiac úcty k starším-Revúca


{jcomments on}

Čítať 4935 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:08

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!