×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/folklor/driencany/bystre
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/folklor/driencany/bystre
streda, 13 november 2013 19:24

Dva nové pohľady do obce Rožňavské Bystré

Napísal(a) Želmíra Gonosová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rb rozne obec 1aTo, že dôchodcovia z Rožňavského Bystrého sa vedia stretnúť a zabaviť dokázali nielen na októbrovej akcii, o ktorej sme už uverejnili článok. Koncom mesiaca september som ako starostka obce bola pozvaná na stretnutie členov základnej organizácie Jednoty dôchodcov na Slovensku na futbalové ihrisko, kde si zorganizovali t.zv. opekačku. A musím hneď na úvod povedať, že tí, ktorí tam neboli, môžu ľutovať. Nie kvôli občerstveniu, ale kvôli tej voľnej atmosfére,  pri ktorej si vedeli posedieť, zaspievať a zahrať. Pán Ondrej Leng sa znovu ukázal ako stmeľujúci prvok medzi seniormi a rád bol aj ich hlavným hudobníkom. Ako vidieť aj nižšie zo záberov, dokázali, že si ešte vedia aj zašportovať. Kop na bránu a hod gumovou čižmou zvládli viacerí, i ženy. Náladu si udržali aj pri gratulácii jubilujúcim členom, ktorí pri tejto príležitosti obdržali od svojho predsedu krásne kytice. Fandím vám "jednotári".

rb bystre-1aPri hlavnej ceste oproti Obecnému úradu v Rožňavskom Bystrom pribudol nedávno malý banícky vozík, ako charakteristický znak existencie baníctva v obci. V bystränskej kronike sa píše, že naša obec Rožňavské Bystré bola známa ako banícka osada už od stredoveku. Jej význam vzrástol najmä v 19. storočí, keď Rimamuránska - šalgotariánska spoločnosť zintenzívnila ťažbu železnej rudy v Gemeri. V minulosti sa táto ruda prevážala na vozoch až do maďarského mesta Diosgyór, kde sa ďalej spracovávala. V obci bola banská prevádzka pre ťažbu sideritu, ktorá po oslobodení patrila Železorudným baniam, závod Rožňava. Banský úsek Rožňavské Bystré a jeho dedičná štôlňa Artúr bol založený v roku 1928. Pre vyčerpanie ložiska železnej rudy bol úsek likvidovaný 1. marca 1982. Vtedy bola ťažba v Rožňavskom Bystrom úplne zastavená. Likvidácia baní bola ukončená 30. júna 1983. Mrzí ma, že sa nezachovali žiadne priestory tejto prevádzky, ktoré by sa dali dnes využiť napríklad aj na banícke múzeum. Môžete si povedať, že som náročná, lebo mňa mrzia mnohé veci, ale nechcem o tom hovoriť. Preto sme na pamiatku osadili tento vagónik.

Želmíra Gonosová,

starostka obce Rožňavské Bystré

 

Čítať 4655 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:15

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!