pondelok, 01 september 2014 22:49

Dva slávnostné dni v Čiernej Lehote pripomenuli i 70-te výročie SNP

Napísal(a) Ing. Darina Figúrová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

cl 2908201416849aČierna Lehota – obec, ktorú v súvislosti so SNP v regióne Gemera nie je potrebné nejako zvlášť predstavovať. Obec sa v roku 1944 v časoch Povstania aktívne zapojila do odboja, ustupujúcej nemeckej armáde kládla odpor, za čo niesli občania obce i tu nachádzajúci sa ruskí vojaci následky, mnohí zaplatili tým najcennejším – svojím životom. V obci bolo sídlo partizánskeho odboja, v okolitých horách roztrúsení ruskí vojaci podporujúci partizánov.
V týchto dňoch si celé Slovensko pripomenulo výročie SNP. V našej obci sa tieto oslavy premenili na malú slávnosť - starostka obce s miestnym zastupiteľstvom a v spolupráci s ostatnými činnými zložkami a kultúrnou komisiou pod vedením pani Márie Jakobejovej, spojila oslavy s Dňami obce a vzniklo tak jedno vydarené podujatie.

V piatok 29.8.2014 sme si pripomenuli okrúhle výročie SNP spomienkovým aktom kladenia vencov pri pomníkoch v obci (v priebehu týždňa v horách), v kultúrnom dome príhovorom starostky obce Ing. Ivety Potočnej, slávnostným odovzdaním spomienkových listov priamym účastníkom SNP i občanom, ktorí sa nejakým spôsobom pričinili o rozvoj obce, básňami a piesňami v podaní skupiny Lehoťanka a

vystúpením FS Haviar z Rožňavy.

O 20.00 hod. v chate pod Hájom hrala hudba a do neskorých nočných hodín horela vatra, ktorá symbolicky pripomenula vatry, ktoré vzplanuli na vrchoch Rudohoria v septembri roku 1944.

V sobotu 30.8.2014 sme boli účastníkmi Dňa obce. Paráda. Opäť na ihrisku a v chate po Hájom, pretože počasie nám prialo. O 11.00 hod začali tí najmenší, pre ktoré boli pripravené hry a tí najaktívnejší - miestny ZPO, ktorý ukázal svoju zručnosť a zaujal nielen deti ale aj dospelých. O 12.30 hod už rozvoniavali pečené klobásky a chuťové poháriky účastníkov dráždila aj vôňa čerstvého guláša. K týmto dobrotám sa pridali i doma napečené koláče a zákusky, po ktorých sa len tak zaprášilo. K dobrej nálade prispelo dobré tekuté občerstvenie a vystúpenie FSk Lehoťanka, ktorá zaspievala niekoľko zachovaných piesní z Čiernej Lehoty.

A tí, ktorí sa ešte chceli baviť, mali možnosť pokračovať o 20.00 v kultúrnom dome zábavou, do tanca hrala skupina Triton až do skorých ranných hodín.
Pre usporiadateľov a všetkých, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom pričinili o tieto naozaj vydarené dni obce môže byť odmenou pozitívne ohlasy. Aj v piatok aj v sobotu prevládala dobrá nálada, spokojnosť s programom, rozpredanie občestvenia tak, že sa nič nezvýšilo, ba bolo by sa minulo aj viac. Toto podujatie bolo super, svedčí o tom nielen spokojnosť účastníkov, ale aj bohatá účasť občanov z Čiernej Lehoty a z okolitých obcí.
V mene občanov ďakujem starostke obce, obecnému zastupiteľstvu, ostatným zložkám a všetkým, ktorých nejdem menovať, lebo by som potrebovala ďalší odstavec, ale ktorí sa akokoľvek a čímkoľvek pričinili o tieto krásne dva dni v našej obci.
Ing. Darina Figúrová
Foto: Mgr. Michal Terrai

 picasa_albumid=6054206451211565553

 

 

Čítať 3581 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:15

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!