×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/bystre/den/dobos
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/bystre/mesiac-ucty
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/bystre/den/dobos
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/bystre/mesiac-ucty
streda, 14 september 2011 10:43

Milá pani starostka pani Gonosová, milí hostia, vážení Bystränia! Doporučený

Napísal(a) OD
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Priznám sa, nečakal som, že sa mi dnes (10. septembra 2011) dostane od vás takého vysokého ocenenia. Veď už v mojej rodnej obci nebývam vyše 37 rokov. Za ten čas vyrástli moje deti v dospelých ľudí a v obci sa vystriedala jedna nová generácia. Bystré mi prirástlo k srdcu a mám stále na neho pekné, ale i smutné spomienky. Ako to v živote u každého z nás býva. Najkrajšie sú spájané s mojím detstvom v dome u Dobošky, ale aj U sklepe, kde som sa narodil. Práve tomu bude 70 rokov. U Dobošky dom stále stojí, ale priestor, kde sa nachádzal dom U Sklepe, vymenila nová budova poštového úradu. Pravda, žiadalo by sa všeličo príjemného pospomínať. Spomeniem aspoň jednu príhodu.

Ako  malý chlapec s kamarátmi šiel som s obedom otcovi, ktorý spolu s ďalšími baníkmi stavali šodronku na Stránoch a na Špádoch. Tak skoro som mu chcel odniesť mamou navarené halušky, ktoré som niesol v bedeníku, až pri jednom preskoku cez suchý konár som spadol a halušky sa vysypali na zem. Aby som aspoň niečo z nich zachránil, a otec sa najedol, tak som ich rukami pozbieral zo zeme a dal nazad aj s trávou a smeťami.  Keď prišiel otec domov, odniesla si to moja mať s poznámkou, prečo mi halušky dala odniesť a on zostal hladný. Zachránili ho však kamaráti, ktorí sa vzdali upečenej slaninky s chlebom.
S potešením prijímam toto ocenenie od Obce Rožňavské Bystré. Beriem to aj ako ocenenie práce môjho otca, ktorý tu pár rokov vykonával funkciu predsedu Miestneho národného výboru. Pravda, na krátky čas sa musel vyrovnať aj so sedením v rožňavskej base, pretože päťdesiate roky zanechali nepríjemné stopy aj v našej obci. Keď otec krátko potom podľahol ťažkej chorobe a zomrel ako 36 ročný, museli sme sa s mamou a sestrou pretĺkať životom všelijako. Nie raz som musel ako tínedžer chodiť mamu čakať na Mních, kde robila, a za ňu ísť do úpadnice pustiť vodu, odkial šla potrubím aj do kompresora, ktorý obsluhovala. Bál som sa tých tmavých, skalnatých a studených chodieb bane. Na každom kroku som čakal, že niečo na mňa spadne, alebo nebodaj spoza rohu vyskočí nejaký permoník.
Dnes je však slávnostný deň – Deň obce. Chcem sa ešte raz poďakovať za pozvanie i za ocenenie, ktoré sa mi dostalo. Je to pre mňa veľká česť a zaväzuje ma to k tomu, aby som aj naďalej na webovej stránke Maj Gemer prostredníctvom slova i fotografickej dokumentácie rozširoval informácie o aktivitách a rozvoji našej krásnej obce, ale aj okresu Rožňava i celého, najmä horného Gemera. Želám Vám všetkým občanom Rožňavského Bystrého veľa zdravia a síl, ktoré potrebujete tak pre zveľaďovanie rodinného krbu, ako aj pre rozvoj našej obce. Aj keď nemáme v súčasnosti všetci rovnaké podmienky na bezstarostný život, chcel by som Vám pripomenúť, že tam, kde sa neľahko získávajú výsledky z ťažkej práce, tam si ich lepšie ceníme a dlhšie nám pretrvávajú. Odvtedy, čo v Bystrom nebývam, vyrástlo množstvo nových domov s novými ulicami. Už ani neviem, že kde kto býva. Všimol som si však aj to, že sa porúcalo i niekoľko domov, ktoré ešte mohli prežiť aj súčasnosť. Prechádzka obcou poskytuje oku lahodiaci obraz. Je to dôkaz toho, že si dávate záležať na tom, aby sa Vám dôstojne žilo a aby obec spolu s vami rozkvitala. Myslím si však, že pozorne si treba všímať i staré domy, kde žili naši predkovia, kde mnohí z nás i vyrastali. Ľúto mi je za starými spomienkami, ale žiť nám treba predovšetkým pre nové veci a pre súčasnosť. Potom budeme mať i starobu krajšiu. Oceňujem i naše ženy -  Bystränky, ktoré udržiavajú vo folklórnej skupine nielen staré pesničky, ale aj tradície obce. Zomknite sa ešte viac s mladšími, lebo najmä mladú generáciu Bystränov treba viesť k tomu, aby aj ona vedela odkiaľ pochádza a čo je pre Bystré charakteristické.
Keď idem Bratislavou, teraz už ako dôchodca, všímam si koho stretnem z nášho kraja a koho budem poznať. Stále je to však menej známych, takých pre mňa, mojich rovesníkov. Preto som zriadil aj stránku Maj Gemer, aby sme sa aspoň na nej stretali a vymieňali si skúsenosti, poznatky i zaujímavosti. Ak sa máte s čím podeliť aj vy, neváhajte, napíšte mi do nej, poteším sa a rád poteším aj čitateľov stránky.

Ešte raz vám všetkým ďakujem za vzácne ocenenie, ďakujem za pozornosť a prajem Rožňavskému Bystrému všetko dobré.

{gallery}obsah/bystre/den/dobos{/gallery}

Čítať 3621 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:26

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!