pondelok, 26 august 2013 16:45

Na stretnutí Buleenerov v Dobšinej oslávili 20. výročie Karpatskonemeckého spolku

Napísal(a) j.k.
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V priestoroch reštaurácie Tri ruže, sa v nedeľu 18. augusta 2013 stretli členovia a sympatizanti Karpatskonemeckého spolku v Dobšinej, ktorý oslávil svoje 20. výročie od svojho založenia. V rámci Turíc 2013 bola spolku udelená aj Cena mesta Dobšiná, za záslužnú činnosť v oblasti uchovávania historických hodnôt, upevňovanie medziľudských vzťahov a propagáciu mesta Dobšiná doma aj v zahraničí. Toto najvyššie mestské ocenenie zdobilo aj nedeľňajšie popoludnie, ktoré sa nieslo v znamení tradícií. V úvode podujatia prítomných hostí z Rudabánye, ale aj z ostatných spolkov spadajúcich pod Dolný Spiš privítal predseda KNS v Dobšinej Tibor Harmatha a v dnes už málo používanej Buleenerčíne sa prihovoril RNDr. Ondrej Rozložník.
Nasledovala vzácna báseň od Andrása Lindáka, ktorý bol jedným z vysťahovaných Dobšinčanov do Rudabányi a pôsobil tam ako huttman. Ako sme vám priniesli v článku „V Rudabányi vznikla Malá Dobšiná“, v rokoch od rokov 1880 až do roku 1924 sa do tohto maďarského mestečka vysťahovalo mnoho Dobšinčanov.

Tam pracovali a mysleli na svoju domovinu rovnako ako András Lindák, ktorý po sebe zanechal aj skvostnú báseň Der Bescheid (Odkaz), ktorú si môžete pozrieť vo forme videa pod príspevkom, v podaní Mgr. Valérie Majerskej.
Ako nám povedal predseda KNS v Dobšinej pán Tibor Harmatha: „Nadviazali sme mnoho partnerstiev, od Rudabányie, ktorá sa napokon stala aj partnerským mestom Dobšinej, až po momentálne znovunadviazanú spoluprácu s Přerovom. Vyzerá to zatiaľ tak, že na budúce Turíčne slávnosti pozveme primátora Přerova sem do Dobšinej. Je to akoby renesancia spomienok na smutnú udalosť, ktorá sa odohrala v Přerove.“ Dokončil pre dobšinský portál predseda spolku Harmatha a dodajme, že na nedeľňajšom stretnutí nechýbal hosťom guláš, na ktorého prípravu sa podujal pán Krivanský, ale aj pre Dobšinú typický grulikuchen od členov spolku, pripravený na viacero spôsobov.
Všetky historické súvislosti ohľadom Pěrovskej tragédie môžete nájsť v tomto článku. Pripomeňme tiež, že organizácií sa tohto roku podarilo odhaliť v miestnom Evanjelickom chráme zavraždeným počas Přerovskej tragédie veľkú spomienkovú tabuľu, na ktorej je vyrytých 110 mien. Rok predtým zase organizácia zabezpečila osadenie spomienkovej tabule venovanej veľkému Dobšinčanovi Samuelovi Kleinovi na budove gymnázia (link). Onedlho má pribudnúť aj vlastná web prezentácia Karpatskonemeckého spolku v Dobšinej, ktorý ako jediný uchováva tradície pôvodných Dobšinčanov a dodnes sa ich snaží zveľadiť.


(Zdroj: mestodobsina.sk)

Čítať 4133 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:29

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!