Vytlačiť túto stránku
utorok, 23 jún 2015 23:21

Návraty k odhaleniu pamätníka baníkom, baníckej práci v Dobšinej

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

dob pamatnik 1aK našej stránke, ktorá poskytuje svojim návštevníkom rôznorodé informácie predovšetkým z horného a stredného Gemera, ale i susedných regiónov, v ktorých žijú naši rodáci, či krajania si zaspomínajú na istú udalosť, o ktorej sa nevedie na stránke dočítať. A bolo by ju škoda nespomenúť. Jednou z takých boli aj nedávne Turíčne sviatky v Dobšinej spojené so IV. celosvetovým stretnutím Dobšinčanov. V rámci nich účastníci boli svedkami aj odhalenie
pamätníka baníkom, baníckej práci.
Ozval sa mi náš verný Dobšinčan Alan Dolog, ktorý žije na Južnom Slovensku a má veľkú zásluhu na existencii tohto pamätníka. Bol by rád, keby sme sa k tejto udalosti ešte vrátili, aby aj prostredníctvom fotografií jeho manželky Magdalény Dologovej sme si priblížili tento slávnostný akt. Použili sme k tomu text uverejnený na webovej stránke dobsincan.estranky.sk. Takto zároveň zavŕšime spravodajstvo z uvedených májových dní v Dobšinej. 

V dňoch 20. – 24.5.2015 starobylé banícke mesto Dobšiná žilo v znamení milých osláv XXIII. Turičných sviatkov. Turice majú predkresťanskú minulosť ako oslava prísľubu novej úrody, znovuzrodenia prírody, plodnosti a hojnosti. Kresťanstvo

si tento sviatok pretransformovalo ako „Sviatok Ducha svätého“. Samozrejme, Turičný sviatok so svojimi atribútmi zostal naďalej pôvodný a logický. V dnešných časoch si túto oslavu zachovali najmä baníci na Gemeri, hlavne v Dobšinej, kde baníctvo najviac prosperovalo a najviac sa rozvinulo. Ťažilo sa tu viac, ako tridsať minerálov obsahujúcich kovy, ale aj nekovy. To je významné špecifikum Dobšinej. Najdôležitejšími boli minerály s obsahom medi, železa, striebra, kobaltu, nikla, ale aj azbest, sľuda, ortuť a zlato. Takýmto spektrom sa môže pochváliť práve len Dobšiná, ktorá sa preslávila aj prvou baníckou sociálnou a zdravotnou poisťovňou na Slovensku. Vznikla cca o 150 rokov skôr, ako častejšie spomínaná poisťovňa v Banskej Štiavnici. Okrem ťažby a spracovania kovov bola sebestačná vo výrobe potravín, piva, papiera, výrobkov z dreva a dreveného uhlia. Vďaka rozvoju ťažby a výroby tu bol pokrokový spoločenský život. Na tieto skutočnosti v dnešnom období Dobšiná spomína a azda načerpe toto mesto výzvu na obrodu práve z tejto slávnej minulosti. Aby obyvatelia mesta nikdy nezabudli na obetavých baníkov, hutníkov, kováčov, uhliarov a povozníkov, vďaka ktorým mesto dosiahlo slávu a pokrok prišiel pred rokmi rodák p. Alan Dolog pochádzajúci z baníckej rodiny s nápadom vytvoriť na počesť baníctvu pamätník. Skromný a jednoduchý, ako ľudia týchto profesií boli. Pán Dolog prehľadal celý dobšinský chotár.

Až našiel obrovský, takmer 30 tonový okrúhliak z kremeňa neďaleko prastarej cesty z Dobšinej na Pohronie. Kremeň s obsahom železa, ktorému slnečné lúče dávajú ametystový nádych. Dokonale symbolizuje tvrdú a ťažkú prácu, ktorá živila mesto stáročia. Podarilo sa to práve tohto roku na oslavách Dní mesta. Turičný sprievod sa zastavil na mieste, kde bol tento monolit uložený a ozdobený baníckymi insígniami – kladivkom a želiezkom. Toto boli pôvodné nástroje, ktorými baníci dolovali poklady z útrob zeme.
Pamätník odhalil jeho pôvodca Alan Dolog spolu s primátorom mesta pánom Jánom Slovákom. Pretože naši predkovia boli veriaci, pamätník požehnali evanjelický a katolícky kňaz pôsobiaci v tomto meste. Miesto dopĺňa pamätná a informačná tabuľa, ale aj tradičná breza, ktorá symbolizuje priateľstvo baníkov s prírodou, kameňom, baňou, ktorá mu dávala chlieb.

    

Príhovor pán Alana Dologa pri dohalení pamätníka

Vážený pán primátor, vážené slávnostné zhromaždenie, milí rodáci!

     Zastavili sme sa na mieste, na ktorom tento kameň s baníckymi insígniami bude symbolizovať tvrdú banícku prácu tých, vďaka ktorým Dobšiná dosiahla v minulosti svoju slávu, rozmach a pokrokový spoločenský život. Pri skromných baníkoch, ktorí strácali v podzemí svoje zdravie, ale aj životy si spomeňme aj na pridružené profesie, ako uhliari, povozníci, hutníci, zlievači a kováči. Máloktoré banícke mesto môže povedať, že sa v jeho okolí ťažilo viac, ako tridsať druhov nerastov. Najmä meď, striebro, zlato, železná ruda, ale aj kobalt, nikel, sľuda, azbest. Vzdajme úctu všetkým naším predkom, vďaka ktorým naše mesto prekvitalo. Verím, že vždy, keď pôjdete okolo, spomeniete si na niekoho blízkeho, kto vo vás symbolizuje obetavú prácu a hrdú minulosť Dobšinej.


Zdar boh, Gluck auf!

(Zdroj: dobsincan.estranky.sk)

 Fotografie: Magdaléna Dologová

 [cincopa A4KAqrMS-Dd6]

Čítať 5093 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:30