×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/gocovo
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/gocovo/mikulas
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/skola/historia/hronec
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/gocovo
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/gocovo/mikulas
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/skola/historia/hronec
sobota, 26 jún 2010 17:34

Navždy nás opustil učiteľ a folklorista Ján Matajzík, rodák z Gočova

Napísal(a) OcÚ Gočovo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Zomrel Ján Matajzík z GočovaS bolesťou v srdci sme dňa 16. júna 2010 prijali smutnú správu, že nás nečakane opustil vo veku 74 rokov vedúci folklórnej skupiny a spevokolu Gočovan pán Ján Matajzík.

Ján Matajzík bol rodák z Gočova. Hoci býval v Nižnej Slanej, kde pôsobil dlhé roky ako učiteľ, mal pekný a blízky vzťah k svojej rodnej obci. Ako mladý študent hrával v dedinskom divadle rôzne role, a to v predstavení Drotár, Ženský zákon, Dračica, Surovô drevo...

V roku 1981 pri stom výročí narodenia akademika Jura Hronca bola založená folklórna skupina Gočovan, ktorej bol vedúcim až do svojej smrti. Pod jeho vedením spevokol spieval ľudové piesne z Gočova, cirkevné zborové a národné hymnické piesne a tiež príležitostné, ako i banícke piesne.
Bez jeho vedenia sa nezaobišla žiadna akcia v obci, skoro žiadna svadba či pohreb. Gočovská ľudová pieseň tak obohatila súťaže a prehliadky v okrese, a to v Rožňave, Slavošovciach, Revúcej, Betliari a tiež celoslovenské podujatia v Košiciach, Klenovci, Kokave nad Rimavicou, Detve, Heľpe, Bardejove a Spišskej Novej Vsi.
Každoročne sa spevokol Gočovan zúčastnil prehliadky cirkevných zborov organizovaných Gemerským osvetovým strediskom. Najradšej prezentoval pieseň, ktorá bola jeho najobľúbenejšou „Ó, Bože v nebesiach“. Láska k rodnej zemi sa odzrkadlila na jeho vzťahu k národným piesňam o Slovensku. Ako pekne zneli piesne „Slovensko moje, rodisko moje“, či „Daj Boh šťastia tejto zemi“.
V roku 1992 folklórna skupina Gočovan nahrala gočovské ľudové piesne v rozhlase Banská Bystrica a v roku 2008 v Košiciach. Bol spoluautorom Zborníka gočovských ľudových piesni „Gočovan spieva“, ktorý vyšiel knižne v roku 2002.
Pri príležitosti životného jubilea 70 rokov života mu Národné osvetové stredisko v Rožňave dňa 2.3.2007 udelilo ocenenie „Pocta generálneho riaditeľa Národného osvetového centra“ - za jeho osobný umelecký prínos v oblasti folklórnej a cirkevnej hudby.
Pri príležitosti 580. výročia prvej písomnej zmienky o obci Gočovo dňa 2.9.2007 bol starostom obce Gočovo poctený „Pamätným listom“ za svoju dlhoročnú aktívnu činnosť v oblasti kultúry.

Drahý náš priateľ,

dokázal si, že si nežil nadarmo. S Tvojím menom je spojená láska k Tvojim najbližším – synom, vnukovi. K deťom, ktorým si dal základy matematiky a ukázal lásku k hudbe. K Tvojim priateľom a známym zo spevokolu Gočovan, s ktorými si sa tešil na vzájomné stretnutia. Dával si radosť a úsmev, vďaka čomu si Ťa budeme dlho pamätať a nosiť v našich srdciach.

Odišiel človek, ktorý veľa znamenal...
S Jánom Matajzíkom sme sa naždy rozlúčili 18. júna 2010 na cintoríne v Gočove.

Česť jeho pamiatke!

Členovia folklórneho súboru a speváckeho zboru Gočovan
a členovia speváckych zborov z Gemera



FOTO:
{gallery}obsah/gocovo{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 7825 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:30

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!