×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/bystre/materska
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/bystre/materska
sobota, 16 november 2013 12:41

Nemožno nikam uniknúť, nemožno na spev, krásny kraj a rodisko svoje, nemožno na ne zabudnúť...

Napísal(a) Želmíra Gonosová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rb den obce 2013aUž 5 rokov vítame na Deň obce Rožňavské Bystré našich občanov, našich hostí chlebom a soľou - dvomi symbolmi patriacimi k starodávnemu slovanskému zvyku. Tak tomu bolo aj toho roku 7. septembra 2013. Zišli sme sa  pred budovou Obecného úradu, kde za zvukov hudby z Vyšnej Slanej IMPULZ, sme sa odobrali v rozprávkovom sprievode pred budovu Základnej školy.
A prečo rozprávkový sprievod? Lebo celkove táto oslava Dňa sa niesla v duchu 185. výročia narodenia a 158. výročia príchodu velikána slovenských rozprávok Pavla Emanuela Dobšinského medzi našich predkov do Bystrého, kde tri roky pôsobil ako farár a učiteľ. V roku 1855 ho pozvala bystranská cirkev za svojho kazateľa a 2. júla toho roku aj prichádza. Bystré bolo v tom čase dedina, kde žilo 400 občanov. Ľudia tu žili skromne, no Bystrania boli aj vtedy pracovití, statoční, priateľskí. Zachovávali si svoje národné povedomie, svoju reč, zvyky. Dobšinský sa usadil v staručkej fare. Mal 27 rokov, bol slobodný a doniesol si so sebou pracovitosť, um, srdce a odhodlanie verne pomáhať nášmu ľudu. Napriek smutným úlohám (v tom čase obec bola postihnutá cholerou) našiel si čas i na literárnu činnosť. V Bystrom mal na

to dobré podmienky, ale hlavne zdroje. Tu uzreli svetlo sveta i mnohé jeho rozprávky, a na jeho rozprávkach sme odchovaní snáď všetci. Sme hrdí na to, že časť z jeho rozprávok a povestí pochádza z ústneho podania našich predkov. Sú nám vzácne, blízke, je v nich kus bystranskej duše.
A v tomto duchu sa niesol i príhovor starostky obce. Programom a krátkou históriou života Dobšinského sprevádzali naši mladí "konferenciéri" Mirka Macková a Stanko Ďurský a opäť nesklamali. Prítomných pozdravili žiaci ZŠ Riško Ďurský a Filip Znak. Po nich nasledovalo pásmo z tvorby Dobšinského "O dvanástich mesiačikoch", ktoré pripravili deti z obce pod vedením Dominiky Ďurskej a verte bolo to zase niečo nové, pekné.

Do programu sa zapojila aj DFS Bystränky, ktorá, ako vidíte na záberoch, sa rozrástla o harmonikára - Romana Šimka a Tatianu Tomkovú. Predstavili sa s programom pod názvom "Na gazdovskom dvore". Na záver stále vymýšľame nejakú tú bodku a táto bodka bola v zaspievaní piesne "Daj Boh šťastia tejto zemi..." a šťastie prajem všetkým našim občanom, všetkým, ktorí sa podieľali na tejto krásnej akcii.

Počas programu boli pripravené sladké buchty z našej školskej jedálne a všetkým prítomným ich ponúkali mladé ženy v bystränských krojoch, jedna krajšia ako druhá - Andrea Urbanová, Toňa Uhrinová, Lenka Čapová.
Po kultúrnom programe sa podával troj-guláš, ktorý už piaty rok varia členovia PZ Gerlach - skupina Rožňavské Bystré. Bez nich si túto akciu už ani nevieme predstaviť.
Poďakovanie patrí všetkým, ktorí prispeli aby tento deň bol krajší, sviatočný, či už tým našim malým, ktorí sa zapojili do programu, našim verným Dominike Ďurskej, Mirke Mackovej, Stankovi Ďurskému, Nade Sisikovej, Milanovi Babičovi, Marike Uhrinovej, Andrei Urbanovej, Tonke Uhrinovej, Lenke Čapovej, Monike Urbanovej, Mariene Ďurovej, členom PZ Gerlach - skupina R. Bystré, a v neposlednom rade našej DFS Bystränky za krásny program, za krásne pesničky v ich podaní, za udržiavanie tradícií. Ďakujem všetkým sponzorom, pracovníkom OÚ a poslancom. Ďakujem a teším sa o rok.
Želemíra Gonosová
Starostka obce Rožňavské Bystré

 

Čítať 4076 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:31

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!