×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/muran/velkaluka
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/muran/velkaluka
nedeľa, 30 november 2014 20:25

Neuveriteľných 60 rokov trvá priateľstvo medzi moravským mestom Fryšták a gemerskou obcou Muráň

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

muranci vo frystaku1Neuveriteľných 60 rokov už trvá priateľstvo medzi mestom Fryšták a slovenskou obcou Muráň. Dozvedeli sme sa to na stránkach mesačníka Fryštácke listy v ich novembrovom vydaní. Spoločnou fotografiou uverejnili istručnú informáciu o návšteve delegácie z Muráňa na strednom Gemeri v tomto juhomoravskom meste s vyše tritisíc obyvateľmi. "Priateľstvo, ktoré nesie pečať niekoľkých generácií a stále pretrváva," uvádza sa v ňom a pokračuje: "Dôkazom toho sú aj Družební dni Fryšták - Muráň 2014, ktoré sa uskutočnili od 26. do 28. septembra. Dvadsiatka našich slovenských priateľov mala pripravený bohatý sprievodný program - o.i. návštevu vizovických sklární, exkurziu vo firme Rudolf Jelínek, Svätohubertskú svätú omšu vo Fryštáckom kostole a prehliadku múzea historických vozidiel pána Aloisa Samohýla."

Na správu reaguje aj zástupca výboru seniorov v meste v článku Návšteva z Muráňa. Uverejňujeme ho celý v nádeji, že podobné kontakty majú u nás aj iné obce, či mestečká o ktorých však vieme málo, alebo skoro nič. Tieto kontakty sú však veľmi

povzbudzujúce a myslím, že aj osožné.

frystacke listy-11"V dňoch 26.-28. septembra sme u nás vo Fryštáku privítali priateľov z družobnej obce Muráň. Sme radi, že boli medzi nimi aj naši priatelia - seniori, s ktorými sme pri návšteve v Muráni nadviazali priateľstvo a mohli sme im tak oplatiť u nás ich pohostinnosť, ktorú nám venovali oni. A tak sme sa spoločne so zástupcami mesta stali sprievodcami pri ich pobyte u nás. V piatok večer sme ich privítali pri spoločnej besede v školskej jedálni.
V sobotu ráno sme odišli autobusom do Vizovic na exkurziu do sklární Glass-Moravia a likérky Rudolf Jelínek. Popoludní prejavili záujem zúčastniť sa vo Fryštáckom kostole na svätej omši na počesť svätého Huberta - patróna poľovníkov za zomrelých a živých singularistov a poľovníkov, kde boli prítomní aj speváci a trubači. Bol to pre nich veľký zážitok, pretože u nich nič také nie je. Potom mali frystak exkurzia1možnosť posedieť si na farskom dvore a ochutnať rôzne špeciality. Večer sme sa všetci zišli v jedálni školy pri kultúrnom vystúpení žiakov školy a potom už nasledovala spoločenská zábava. V nedeľu ráno sme odišli do Lukovečka na výstavu záhradkárov, chvíľu posedeli, občerstvili sa a ešte nám ostávala v Zlíne návšteva múzea historických automobilov pána Samohýla.
Všetko rýchlo utieklo a už tu bol čas obeda a lúčenia, pretože ich čakala ešte dlhá cesta späť na Slovensko. Dúfame, že naše priateľstvo so slovenskými seniormi bude pokračovať.
Chceme poďakovať aj pánovi starostovi Lubomírovi Doležalovi, že nám seniorom umožnil stráviť tri dni s našimi slovenskými kolegami a tak prehĺbiť naše priateľstvo a vzájomnú spoluprácu.
Za výbor dôchodcov

M. J."

 

 {jcomments on}

 

Čítať 4023 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:31

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!