pondelok, 02 september 2013 11:41

Obete druhej svetovej vojny si v Čiernom Potoku uctili darovaním krvi

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Darcovia krvi si 69. výročie Slovenského národného povstania uctili aj v obci Čierny Potok v okrese Rimavská Sobota. Miestna Základná organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v spolupráci s obecným úradom, Klubom darcov krvi Slovenského Červeného kríža a Národnou transfúznou službou SR zorganizovali Kvapku krvi SNP už ôsmykrát. V Čiernom Potoku prišlo 32 občanov ochotných darovať krv. Pritom obec má iba okolo 160 obyvateľov. Zaregistrovaných bolo 26 darcov, no krv mohlo odovzdať 24 darcov. Traja pritom prišli najvzácnejšiu tekutinu venovať prvýkrát. Podujatie v obci organizujeme ako úctu pamiatke obetí fašistickej okupácie horthyovských fašistov v období druhej svetovej vojny," povedal organizátor podujatia pán Jozef Pupala. Po vzájomnej dohode sa k podujatiu pripojila aj transfúzna služba v Trebišove, kde si výročie SNP uctili štyria darcovia.
Darovaním krvi si pripomínajú najmä pamiatku 14 mužov, ktorých z Čierneho Potoka počas druhej svetovej vojny odviedli do koncentračného tábora. Zo zajatia sa živí vrátili len dvaja. "Súčasťou

tejto akcie bol druhý ročník memoriálu brigádneho generála vo výslužbe Imricha Gibalu, na počesť ktorého sa organizoval druhý ročník športových podujatí. Odbojári usporiadali súťaže v streľbe zo vzduchovky, hod granátom na cieľ a osobitnou kategóriou bola súťaž streľby z pištolí, ktorá sa uskutočnila ešte 27. augusta na strelnici v obci Jesenské. Jednotlivé disciplíny boli venované okrem generála Gibalu, Jurajovi Lakotovi, Františkovi Hriňovi, Václavovi Fajčíkovi, ktorí boli príslušníci 1. československého armádneho zboru pod velením generála Ludvíka Svobodu, ktorí sa zúčastnili aj bojov SNP," dodal organizátor podujatia. 

Víťazi jednotlivých disciplín dostali putovný pohár. K darcom krvi sa pripojili aj primátor Hnúšte Michal Bagačka, primátor Tisovca Peter Mináč a prednosta Obvodného úradu v Rimavskej Sobote Pavol Struhár.

 

Čítať 4309 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:33

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!