×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/divadlo/jv
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/divadlo/jv
nedeľa, 05 december 2010 14:20

Ocenenie predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja aj Gemerčanovi Jánovi Valentíkovi Doporučený

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Ján ValeníkPredseda Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimír Maňka odovzdal dňa 3. decembra 2010 v Divadle Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene ocenenia Cena predsedu BBSK za rok 2010 viacerým osobnostiam z rôznych oblastí spoločenského života. Medzi ocenenými za dlhoročnú umeleckú činnosť v oblasti divadla a hovoreného slova je aj rodák z Tisovca Ján Valentík. Ján Valentík je známy aj na strednom i hornom Gemeri. S blahoželaním k oceneniu i prevzatiu Ceny predsedu BBSK pánovi Valentíkovi sa pridáva aj stránka Maj Gemer.
Narodil sa 22. augusta 1940 v Tisovci, kde získal základné i stredné vzdelanie. Je absolventom Vysokej školy múzických umení v Bratislave.

Pôsobil ako herec v Divadle Slovenského národného povstania v Martine, vo Vojenskom umeleckom súbore kapitána Nálepku v Bratislave, dlhé roky až do odchodu na dôchodok bol členom Rozhlasového hereckého súboru vtedajšieho Československého rozhlasu v Bratislave. Jeho umeleckú tvorbu ovplyvnili významné divadelné osobnosti, akými boli – pedagóg hereckej tvorby Janko Borodáč a pedagóg javiskovej reči a umeleckého prednesu – národný umelec Viliam Záborský. Bohatý diapazón hereckých výrazových prostriedkov a schopnosť bezprostredného kontaktu s divákom i rozhlasovým poslucháčom ho nominovali do bezpočetného množstva verejných vystúpení s umeleckým prednesom poézie a prózy a sprievodným slovom koncertných programov. Dominantou jeho hereckej umeleckej tvorby je dlhý rad vytvorených dramatických postáv v rozhlasových hrách pre dospelých, ale aj pre deti a mládež, ktorými sa zaradil do plejády rozhlasových hereckých hviezd. Jeho herectvo zostane zachované pre budúce generácie ako svedectvo úprimného vzťahu človeka k hovorenej slovenskej reči.
(Zdroj: Echoviny)

{gallery}kultura/divadlo/jv{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 3574 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:33

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!