×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/muran
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/muran
nedeľa, 12 august 2012 11:41

Po rekonštrukcii rímskokatolíckej fary je táto otvorená ako Múzeum Muráň Doporučený

Napísal(a) Ružena Svoreňová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Súčasťou obce Muráň  sú viaceré historické pamiatky (hrad Muráň, rímskokatolícky kostol, hotel Koruna, slúžnovský dom), no momentálnym objektom nášho záujmu je rímskokatolícka fara z roku 1701, ktorá sa nachádza v centre obce. Obec Muráň na čele so starostom Ing. Romanom Goldschmidtom pristupuje zodpovedne k týmto cenným kultúrnym pamiatkam s cieľom neustále rozvíjať bohatý kultúrno-spoločenský život a cestovný ruch.
Rímskokatolícka fara v Muráni je už obnovená, a tak považujeme za vhodné priblížiť bližšie tento úspešne zvládnutý projekt najmä tým občanom, ktorí podporovali myšlienku obnovy objektu fary a verili aj,


že úsilie o zriadenie muránskeho múzea nevyjde nazmar, ale stane sa našou obecnou hrdosťou. Otázky, ktoré sme položili pánovi starostovi, majú historický, ekonomický i regionálny charakter.

Pán starosta, kto prišiel na myšlienku založiť v Muráni múzeum?
- Už úvodom musím konštatovať, že ja som to nebol, ale ani nikto zo súčasných Muránčanov, lebo nás už v roku 1906 predbehol pohorelský učiteľ, ale rodák z Muráňa Jozef Bahéry. On predložil svoju požiadavku cárovi Ferdinandovi, ba dokonca vytvoril aj zoznam vecí, ktoré by mohli tvoriť základnú zbierku múzea. Bohužiaľ, projekt sa nakoniec neuskutočnil.
Avšak súčasný úspech je už náš. V novembri 2009 sme založili Múzeum Muráň v úzkej spolupráci s Gemersko – malohontským múzeom v Rimavskej Sobote. Jeho hlavné poslanie: dokumentácia, archivácia, prezentácia kultúrneho dedičstva, histórie obce a regiónu Gemer-Malo-hont. Stará fara sa nám javila ako dôstojné sídlo múzea, avšak jej stavebno-technický stav bol absolútne nevyhovujúci.

Rozhodli ste  sa  teda  dať  vypracovať projekt  obnovy  tejto  národnej  pamiatky a obdržali ste právoplatné stavebné  povolenie.  Z  akých  zdrojov  ste však  financovali  túto  obnovu? 
- Obec nemohla financovať takú rozsiahlu  investičnú  aktivitu,  jej  zdroje  sú  obmedzené. S odborníkmi zo spoločnosti Centire s.r.o. sme spracovali žiadosť o fnančný príspevok v  rámci výzvy Regionálneho operačného  programu  na  podporu  kultúrneho potenciálu regiónov a cestovného ruchu.
Žiadosť bola posúdená kladne – bolo nám schválených 407 933,20  €. Aj obec sa podieľala finančne vo výške 5% z celkových nákladov na realizáciu projektu.

Uvedené  finančné  prostriedky  boli určené na  obnovu pamiatky  a na  rozšírenie  činnosti  Múzea  Muráň.  Čo  zo stavebného  hľadiska  vystihuje  termín komplexná  rekonštrukcia  objektov pamiatky? 
- Obnovená  bola  fasáda  budovy, rekonštruované vnútorné priestory, menené  boli  výplne  vonkajších  otvorov, sprístupnené  bolo  nevyužívané  podkrovie, vymenené boli všetky rozvody a zdravotechnika.  Dôraz  však  bol  kladený  na zachovanie  a  sprístupnenie  pôvodných pamiatkovo-historických hodnôt objektu.
Návštevníkov Muránskej planiny a hradu Muráň  je  ročne viac ako 10 000, ďalší  sú záujemcovia  o  podujatia  v  obci  (Ródeo Muráň, Dni obce Muráň),  a  tak  sme presvedčení, že obnovená pamiatka a expozície  múzea  prispejú  k  prezentácii  obce i  regiónu  a  k  rozvoju  kultúrno-poznávacieho cestovného ruchu.

Interview so starostom Muráňa uskutočnila
Mgr. R. Svoreňová

Čítať 6219 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:36

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!