štvrtok, 21 máj 2015 15:11

Primátor Dobšinej Ján Slovák: Teším sa na Dobšinčanov z celého sveta

Napísal(a) MG-OD
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

slovak primator dobsina 1aMájové dni sú pre Dobšinú a jej obyvateľov spojené s viacerými udalosťami. Jednými z nich sú aj Dni mesta Dobšiná a vrámci nich aj Dobšinské turíčne sviatky a raz za 5 rokov i Celosvetové stretnutie Dobšinčanov. Práve v tomto týždni vrcholí každoročná príprava na ne. Začali sa v stredu 20. mája podujatiami organizovanými najmä pre deti a školákov. Vyvrcholia v nedeľu 24. mája slávnostnou svätou omšou a bohoslužbami v rímskokatolíckom a evanjelickom kostole. Program bude pokračovať sprievodom mestom, odhalením monolitu - pamätníku baníctva a odmenením baníkov pred Radnicou.
Pravda, celý program Dní mesta Dobšiná obsahuje oveľa viac ako tu spomínam. Je podrobne napísaný na plagátoch, ktoré k tejto udalosti dalo vyhotoviť mesto. Obsahuje rôzne kultúrne, športové i spoločenské podujatia, ktoré sa pripravovali už za aktívnej účasti nového primátora mesta Jána Slováka, ktorý žezlo prevzal po minuloročných komunálnych voľbách. Preto sme oslovili práve jeho, aby ako najpovolanejší o. i. zdôraznil aj význam tohtoročného, už štvrtého celosvetového stretnutia Dobšinčanov. Pre Maj Gemer sa vyjadril takto: 
"IV. svetové stretnutie Dobšinčanov je

pokračovaním tradície, ktorá vznikla v roku 2000 prvým stretnutím a každých 5 rokov sa toto podujatie v našom meste uskutočňuje. Považujem si za povinnosť v tomto pokračovať, preto sme vynaložili veľké úsilie, aby toto IV. stretnutie bolo minimálne na takej úrovni ako to predošlé, keď nie na ešte lepšej. Vidím v tomto obrovský význam pre obyvateľov mesta, ako aj pre mesto samotné, pretože privítať rodákov z celého sveta je určite veľká zodpovednosť, keďže je potrebné prijať zodpovednosť za ďalšie smerovanie mesta aj pred týmito ľuďmi. Plne si uvedomujem, že každý sa určite teší na svoje rodisko a viem, že veľa z týchto ľudí bude sklamaných zo súčasného stavu mesta. Zaoberať sa minulosťou nemá zmysel, pretože ju nevieme meniť, preto sme urobili hrubú čiaru a s novým vedením budeme viesť mesto tak, aby to V. stretnutie Dobšinčanov zodpovedalo všetky otázky, ktoré budú určite položené na tomto IV. stretnutí. Zviditeľňovanie a propagácia mesta je veľmi dôležitá a hlavne takéto podujatia je potrebné robiť pravidelne, preto kladiem veľký dôraz najmä na zachovanie tradícií a pripomínanie si histórie mesta. Teším sa na Dobšinčanov z celého sveta a som presvedčený, že okrem tých spomínaných otázok si so sebou odnesú aj kopu príjemných stretnutí a milých zážitkov. Pripravili sme pre účastníkov stretnutia zaujímavý program (posielame v prílohe), kde bude veľa príležitostí stretnúť či spoznať ľudí, ktorí svoje detstvo prežili v Dobšinej. Preto aj touto cestou už takto vopred srdečne vítam všetkých účastníkov stretnutia, všetkých hostí a všetkých Dobšinčanov."

Tak ako v minulosti i tohto roku počas tohto týždňa sa obyvatelia mesta Dobšiná tešia aj na tradičný remeselný i predajný jarmok, ktorý sa začne v piatok 22. mája na Námestí baníkov i v parku SNP. Okrem neho sa v tento deň uskutočnia na rôznych miestach mesta kultúrne podujatia, ako napr. účinkovanie detí z miestnych škôl a predškolských zariadení, Rómsky súbor O Roma Dobšinatar, Detský folklórny súbor Gemerčatá, 13.00 Happy ZOO - Divadlo Maska Zvolen, 15.00 Folklórna skupina HÔRA Rejdová, 15.30 Folklórny súbor GEMER Dobšiná, 16.30 Ľudová hudba MARTINKY BOBÁŇOVEJ z Terchovej, 17.30 FS HRIŇOVČAN z Hriňovej, 18.30 TOMBOLA - VYLOSOVANIE, 19.00 La Femme - muzikálové duo Michaela Kukurová & Marta Ďumbalová, 20.00 Arienin príbeh. Orientálna tanečná show. Pódium v parku na Ul. SNP privíta: od 14.00 Detský folklórny súbor Gemerčatá, deti z CVČDaM a Spojenej školy z Dobšinej, o 16.00 program ukončí hudobná skupina J. Červenáka.

Piatok je venovaný tiež IV. svetovému stretnutiu Dobšinčanov s týmto programom: 8.00 - 13.00 Prezentácia účastníkov v priestoroch Kultúrneho domu, - privítanie účastníkov svetového stretnutia - privítanie delegácií partnerských miest - slávnostné zasadnutie Mestského zastupiteľstva - Udelenie Cien mesta. V programe účinkujú: Pedagógovia ZUŠ Dobšiná, FS Gemer, DFS Gemerčatá, Boris Nezbeda, Árpy Farkaš. O 20.00 sa v Divadelnej sále MsKS bude konať koncert hudobnej skupiny Helena Okresová & Swingland.

V sobotu 23.5.2015 bude o 9.00 Zraz účastníkov IV. SSD pred MsÚ v Dobšinej a ich odvoz do Dobšinskej ľadovej jaskyne, 10.00 Prehliadka Dobšinskej ľadovej jaskyne, 17.00 Zraz účastníkov IV. SSD pred MsÚ v Dobšinej, Odvoz účastníkov do obce Betliar, 18.00 Prehliadka kaštieľa. Posedenie účastníkov pri spomienkach a živej hudbe v Kultúrnom dome v Betliari.

PLAGÁT DNÍ MESTA DOBŠINÁ

MG - OD

 

Čítať 5030 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:41

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!