×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/poloma/spevokol
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/poloma/spevokol
štvrtok, 23 október 2014 10:59

Pripomenuli si 70. výročie leteckej tragédie na Flôse pri Gemerskej Polome

Napísal(a) Ján Cirbus
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

gp flos-SDC10908asnp-logoGemerská Poloma – Dňa 17. októbra 2014 sa v našej obci konali oslavy 70. výročia leteckej tragédie na Flôse. Ich organizátormi boli obec Gemerská Poloma, ZO SZPB v Gemerskej Polome a OblV SZPB v Rožňave. Po privítaní a prezentácii pozvaných hostí, za účasti miestnych obyvateľov, detí MŠ a žiakov ZŠ sa začal napĺňať program slávnostného zasadnutia oblastného výboru SZPB. Za zvukov piesne „Slovensko naše“, ktorú zaspieval evanjelický a. v. cirkevný zbor, bola na námestí SNP odhalená tabuľa o priebehu SNP a bojov II. svetovej vojny v našom regióne. Nasledoval presun všetkých zúčastnených k pamätníku tragickej havárii lietadla na Kurtákovú. Lietadlo Douglas 17, ktoré letelo z Rzeszova, prevážalo posily II. paradesantnej brigády do centra SNP. Táto tragédia zabolela každého. Veď navždy vyhaslo 18 mladých životov udatných bojovníkov za dôstojnosť človeka, za nový život. Na tabuli pamätníka je nápis: „Na večnú pamiatku 18 hrdinom SNP, ktorí tragicky zahynuli na tomto mieste pri havárii lietadla 16.X. 1944“.

SDC10908SDC10895SDC10894SDC10881SDC10871Program pokračoval pietnym aktom – kladením vencov zástupcov jednotlivých delegácií. Tóny hymny SR, ktorú tiež zaspieval evanjelický cirkevný zbor, sprevádzali salvy zo samopalov, resp. delobuchy vo farbách zástavy SR, armády SR z VÚ v Rožňave. Po hymne predniesla báseň s opisom tejto tragickej udalosti žiačka ZŠ. Starosta obce p. Ján Chanas privítal hostí – zástupcov jednotlivých spoločenských organizácií, občanov a žiakov ZŠ. Zvlášť vzácna bola prítomnosť vojenského pridelenca MZV Veľvyslanectva Ruskej federácie.

gp flos-miesto-havarieZa všetkých prítomných hostí vystúpil podpredseda ÚV SZPB a predseda OblV SZPB p. Ing. Norbert Lacko. Vo svojom príhovore podrobne opísal priebeh bojov v našom regióne počas SNP, ako aj samotnú tragickú udalosť – haváriu lietadla na kóte Flôs. Veľký dôraz kládol na to, aby sme my, potomkovia našich otcov, ktorí padli počas bojov II. svetovej vojny, resp. SNP, pripomínali udalosti našim deťom a mládeži pri každej príležitosti. Zvlášť apeloval na učiteľov.

SDC10841SDC10934SDC10907SDC10902SDC10899Po jeho príhovore boli ocenení členovia a funkcionári ZO SZPB. Nasledoval slávnostný obed s občerstvením a gulášom pre všetkých zúčastnených. Sprievodnými akciami tohto slávnostného zasadnutia OblV SZPB boli vyhodnotené výtvarné práce detí MŠ a ZŠ s tematikou zmeranou na túto tragickú haváriu lietadla. Ďalej to bola ukážka bojovej techniky ASR ako i ukážka členov DHZ pri hasení požiaru. Žiaľ, pre nepriaznivé počasie sa neuskutočnili ďalšie podujatia – ukážka bojových činností, ukážka leteckých modelárov, ukážka PZ SR a zoskoky parašutistov.

Záverom sa chcú organizátori podujatia: OcÚ Gemerská Poloma, ZO SZPB v Gemerskej Polome a OblV SZPB v Rožňave poďakovať všetkým tým, ktorí sa aktívne, alebo svojou účasťou podieľali na tomto slávnostnom – spomienkovom podujatí.

Za výbor ZO SZPB Gemerská Poloma,
text: Ján Cirbus, tajomník ZO SZPB
fotografie: Ondrej Greško, člen ZO SZPB

 

Čítať 5612 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:41

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!