utorok, 08 september 2015 16:25

Z osláv 71. výročia SNP v Muráni a Muránskej Dlhej Lúke

Napísal(a) Ing. František Lukáš
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

mu snp 1 amu snp foto4Dňa 29. 8. 2015 v dopoludňajších hodinách sa v Muráni uskutočnili oslavy 71. výročia SNP. Osláv, ktoré organizovala ZO SZPB v Muráni sa zúčastnili, predseda ZO SZPB v Muráni Jozef Kubaško, členovia výboru, členovia ZO, za Obec Muráň bol prítomný starosta obce Ing. Roman Goldschmidt, poslanec obecného zastupiteľstva Ing. Svetoslav Albíni a niektorí obyvatelia obce. Program osláv dopĺňala svojim vystúpením spevácka skupina Levenda z Muráňa vedená Mgr. Evou Struhárovou. Práve táto naša spevácka skupina už dlhoročne sprevádza každé oslavy, oslobodenia obce, výročia ukončenia druhej svetovej vojny a neodmysliteľne aj oslavy výročia SNP. Jej vhodný repertoár, správna choreografia, prítomnosť mužskej aj mu snp 1ženskej časti skupiny na týchto podujatiach bola hlavným dôvodom toho, že takýto aktívny prístup bol dôvodom pre navrhnutie udelenia Ďakovného listu od oblastného výboru SZPB v Rožňave, ktorý bol v priebehu osláv SNP v tento deň vedúcej speváckej skupiny Levenda aj odovzdaný. Nás prítomných by potešila väčšia účasť obyvateľov obce, pretože takýto akt ocenenia by malo vidieť oveľa viac ľudí a tiež si pripomínať si časy, ktoré nám zabezpečili mierový život do

dnešných chvíľ je potrebné a aktuálne.

Oslavy SNP v Muránskej Dlhej Lúke

mdl snp foto 5Dňa 29. augusta o 18.00 hod. pri príležitosti 71. výročia začatia Slovenského národného povstania sa uskutočnili v obci Muránska Dlhá Lúka spomienkové oslavy.

Osláv sa zúčastnili členovia ZO-SZPB, poslanci miestneho zastupiteľstva, obyvatelia obce ako i člen okresného predstavenstva SZPB Ján Debnár. Sprievod účastníkov podujatia sa presunul od obecného úradu na miesto konania osláv pri budove materskej škôlky. Po položení venca k pamätnej tabuli zaznela slovenská hymna. Po hymne bola prednesená báseň Jánom Debnárom. Slávnostný prejav predniesol predseda ZO-SZPB Jozef Kubaško, ktorý vo svojom prejave vyzdvihol význam SNP, ako i odkaz SNP pre ďalšie generácie.
Pri tejto príležitosti osláv bola i odhalená nová pamätná tabuľa padlým občanom našej obce v I. svetovej vojne, na ktorom odhalení sa zúčastnili i pozostalí týchto obetí. Tabuľu posvätil rímsko-katolícky kňaz z obce Muránska Dlhá Lúka. Na záver vystúpil s kultúrnym programom spevácky súbor Poľan z Muránskej Dlhej Lúky.

Ing. František Lukáš

 

Čítať 3167 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:06

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!