×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/muzeum
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/muzeum
Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 22 máj 2014 19:22

Z X. ROČNÍKA NOCI MÚZEÍ A GALÉRIÍ 2014 - Tentoraz v Gemersko-malohontskom múzeu

Napísal(a) Elena Lindisová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rs nm gmm DSC0412Počas tohtoročnej Noci v múzeu sa v Gemersko-malohontskom múzeu do pozornosti návštevníkov dostal zbierkový predmet, ktorý doteraz dlhé roky ukrýval svoje tajomstvo. Až náhodný a detailnejší výskum priniesol prekvapivé informácie o tom, že v glóbuse, ktorý kedysi slúžil ako učebná pomôcka sa ukrýva skutočná vaječná škrupina. Preukázalo sa, že ide o vajce najväčšieho nelietajúceho vtáka žijúceho na Zemi – vurona obrieho. Tento madagaskarský endemit vyhynul v 17. storočí. Je prirodzené, že sa tento pozoruhodný objav stal hlavnou témou tohoročnej noci v múzeu. V priestoroch stálej expozície ho vhodne doplnila maketa tohto operenca v životnej veľkosti. Trojmetrová výška a exkluzivita objaveného tajomstva prilákala malých i veľkých. Deti, ktoré sa zapojili do literárnej dielne zároveň inšpirovala pre ich príbehy na tému „Ako išlo vajce na vandrovku“. Zapojilo sa do nej 26 účastníkov, traja z nich získali zaujímavé ceny. V stálej expozícii nepochybne veľkú pozornosť aj tento rok pútala egyptská múmia, ktorá je jednou z piatich múmií na Slovensku.
Okrem toho mohli návštevníci pozorovať pri práci jedinú keramičku v regióne Gemer-Malohont Danku Bakšovú a zároveň

si mohli prácu z hlinou vyskúšať. Keramická dielňa zaujala hlavne deti, ale dotyku s hlinou neodolali ani mnohí dospelí. Zaujímavé dokumentárne filmy, ktoré boli návštevníkom premietané vhodne doplnili atmosféru v tvorivej dielni.
Návštevníkov zaujali aj aktuálne výstavy – Z fotoarchívu múzea, Štefan Koós: Pred dokončením, Rožňavské cechy a nepochybne aj výstava venovaná 100. výročiu vypuknutia I. svetovej vojny pod názvom Veľká vojna. Rimavská Sobota v čase I. svetovej vojny.

Táto bola zároveň druhou hlavnou témou X. ročníka Noci múzeí a galérií.
Na dvore rozvoniavalo pečené prasa, nechýbali ani stánky so sladkými dobrotami ako popcorn, či cukrová vata.
Gemersko-malohontské múzeum, ktoré je piate najstaršie múzeum na Slovensku tento rok v čase od 18.00 hod. do polnoci navštívilo spolu 665 návštevníkov.
Pripravila: PhDr. Elena Lindisová

 

Čítať 3510 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:06