Vytlačiť túto stránku
piatok, 07 október 2016 15:05

Zo zbierok a finačnej pomoci zo zahraničia odvodnili základy evanjelického kostola v Rožňavskom Bystrom Doporučený

Napísal(a) Marta Lajčáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Náš evanjelický kostol v Rožňavskom Bystrom bol posvätený dňa 12. októbra 1844 a už viac rokov „trpel“ nadmerným zavlhnutím múrov následkom priesakov vody, ktorá prenikala pomedzi škáry a vzlínala sa po vonkajšom betónovom sokli. Zamokal už aj interiér kostola, hlavne zo strany od miestnej komunikácie, ktorá je situovaná na severnú stranu. V kostole sú vytvorené plesne na podlahe pod lavicami aj na vnútorných obvodových múroch. Pred dvomi rokmi sme už čiastočne odstránili mokrú omietku za oltárom až do kamenného muriva, aby sa vysušil najviac postihnutý priestor.

Všetci, ktorí navštevujeme tento Boží chrám, cítime potrebu situáciu riešiť. Preto po rozhodnutí na celozborovom konvente minulý rok (2015) sme nechali vypracovať statický posudok stavby kostola a po konzultácii s pamiatkovým úradom sme sa rozhodli definitívne začať s prácami na odvodnení stavby z vonkajšie strany. Rozbehla sa finančná zbierka medzi obyvateľmi našej obce na záchranu kultúrnej pamiatky, ktorá je jediná v našej obci, kde navyše v nej pôsobil v r. 1855-1858 evanjelický kňaz a rozprávkár Pavol Emanuel Dobšinský. Milodarmi nám pomohli aj viaceré evanjelické cirkevné zbory na Slovensku. O finačnú pomoc na náš projekt pod názvom „Rekonštrukcia kostola Rožňavské Bystré“ sme požiadali aj partnerskú cirkev vo Wüttembersku v Nemecku v rámci akcie Hoffnung für Osteuropa. Projekt bol schválený.

Na základe toho sme vybrali firmu z východného Slovenska, ktorá sa zaoberá odvodňovaním stavieb. K realizácii výkopových prác došlo 26.9. - 30.9.2016. Počasie bolo prajné a tak to hlavné – odvodnenie a odizolovanie od prítoku vody k základom kostola bolo urobené. Práce bude treba ešte dotiahnuť, ale až v jarnom období na budúci rok, spolu s prácami v interiéri kostola, aby sme mali pripravený priestor pre osadenie oltára (národná kultúrna pamiatka), ktorý je momentálne demontovaný a odvezený na reštaurovanie do Bratislavy. Budeme sa snažiť o získanie ďalších financií formou zbierky, nakoľko práce v interiéri kostola budú náročnejšie aj po finančnej stránke. Treba vymeniť dlažbu, prevzdušniť priestor, vymeniť lavice a iné. Verím, že za pomoci našich veriacich sa nám podarí kostol obnoviť, aby bol dôstojným stánkom pre nasledovné generácie.

POZNÁMKA: Vo fotogalérii sú použité tiež fotografie o tom, ako v Rožňavskom Bystrom odvodňovali budovu fary ešte v roku 2014. Výkopové práce vtedy vykonali domáci cirkevníci, aby po nich pokračovala firma Rasťa Ilašenka z Rožňavského Bystrého.

Marta Lajčáková,
zborová dozorkyňa

 

 

 

 

Čítať 4098 krát Naposledy zmenené pondelok, 10 október 2016 11:21