štvrtok, 05 január 2017 20:09

V Muráni bolo Vrbjarovcov neúrekom

Napísal(a) Ružena Svoreňová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Na zábere: František Vrbjar ako vojenský pilot a radista z 50 tých rokov 20. storočia. Na zábere: František Vrbjar ako vojenský pilot a radista z 50 tých rokov 20. storočia. Archív MN

Nič sa nedá robiť, obecné Muránske noviny ma svojím výzorom, obsahom i vľúdnosťou vždy vedia osloviť a už niekoľko rokov máme spoločné záujmy. Medzi ne patrí zaujímavé oslovenie čitateľov, ktorí pochádzajú z obce, ale aj širokého okolia. Verných čitateľov majú aj v okresnom sídle v Revúcej, ale i ďalej na východ od Jelšavy. 

V neposlednom rade v miestnom nárečí spracované články o zaujímavých ľuďoch z minulosti a rôznych zvykoch a obyčajoch v obci pod Muránskym hradom. Takéto príspevky bývajú pre súčasníkov vyhľadávané, a preto ich čitatelia berú za svoje. Dlhé roky novinám veľkú pozornosť venuje pani Ružena Svoreňová, ktorá zastávala viacero rokov aj funkciu vedúcej redaktorky a vštepila im zaujímavú obsahovú charakteristiku. Dnes túto vďačnú prácu po nej prevzala mladá Bc. Jana Hajdúková.
Na dnes som pre vás, ktorí Muránske noviny nepoznáte, z decembrového čísla novín prevzal nasledovný príspevok.

VRBJAROVCOV BOLO NEÚREKOM!

Občanov s  týmto priezviskom možno najprv rozdeliť do dvoch skupín: Vrbjar alebo Vrbiar. Ja budem používať verziu s písmenom J, lebo vo výslovnosti nejde o rozdiel, horšie je to s rozlišovaním nositeľov tohto mena. Pani poštárka však nemá s tým problém, ak je v zásielke číslo domu. V minulosti v Muráni sa využívali okrem priezviska aj prímenia a  tých bolo v prípade Vrbjarovcov viac ako desať.
 

Najviac VRBJAROVCOV žilo na Vyšnom konci. Oproti penziónu bývali od MRNĎÁKA. Manželia František a  Anna vychovali dve deti: Petra a  Darinu. Najznámejší muránsky vtipkár, ktorý rád zveličoval, svoje príbehy prifarboval výmyslami a nezmyslami bol známy ako „bašík od MRDEKA“. V  blízkosti kríža pri rieke žila gazdovská rodina od HENČA so synmi Františkom a Jánom.
Na ulici, kde žije p. Ľubomír Adamec, boli známe hneď tri rodiny Vrbjarovcov. V jeho dome žili od ROŠKU s dcérami Emíliou, Máriou a Jánom, ktorý bol v  roku 1960 predsedom MNV v Muráni. Dnes ešte evidujeme jeho manželku pani Emku. V blízkosti Vrbjarovcov od Rošku stojí dom od VENĎEĽA. Manželia Ján a  Paulína tam vychovali štyri deti: Emíliu, Jána, Jozefa a  Františka. Otecka p. Ing. Soničky Haššovej volali Ferko od VRBJARKY. Len málokto vie, že bol vojenským pilotom a  radistom na Morave, kde slúžil 10 rokov. Lietal na prúdovom lietadle L-29 Delfín.
Na Majeri zase žili Vrbjarovci od RUSA, lebo domáca pani mala ruské korene. Boli to vlastne starí rodičia Janky a  tragicky zosnulých bratov Ivka a  Števka. Na nižnom konci žili od VEROŇÁKA s  tromi synmi: Jurajom, Jánom a  Františkom. Na konskej ulici u  POVRAZŇÍKA pani Oľge a Jánovi sa narodila Olinka a Mirko.
Bezdetní pani Mária a  Pavol Vrbjarovci od ŤAPŠÁRA bývali v blízkosti Hôrky – smerom do Muránskej Lehoty. Pani Mariška bola obľúbenou kuchárkou v základnej škole. V Muráni sa ešte objavili aj Vrbjarovci z Lehoty a tu sme ich zviditeľnili ako od VRBJÁRA.
Dnes, keď sa nás niekto opýta, kde bývajú Vrbjarovci, už to je oveľa jednoduchšie. Je ich menej a  stačí pridať meno: Peter, František, Emka, Števko, Marika, Juraj a Miroslav. Však ste hneď vedeli, ktorú rodinu mám na mysli?
Mgr. Ružena Svoreňová

 

Čítať 4924 krát Naposledy zmenené piatok, 06 január 2017 09:38

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!