piatok, 31 máj 2019 11:42

Rozprávajte, my budeme počúvať, počúvajte, aby sme nestratili historickú pamäť Doporučený

Napísal(a) PhDr. Alena Brdárska
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

História 20. storočia je nabitá udalosťami, faktami, osobnosťami. Historici skúmajú pramene, učitelia v školách ich interpretujú, žiaci ich fixujú. Ale za historickými udalosťami sa ukrývajú osudy obyčajných ľudí, ktorí prežili totalitný fašistický režim. História je mozaikou ľudských osudov, príbehov, osobných zážitkov a skúseností.
Dňa 24. mája 2019 mali žiaci troch revúckych škôl príležitosť vypočuť si príbeh účastníka SNP. Na stretnutie so žiakmi Gymnázia Martina Kukučína, Prvého slovenského literárneho gymnázia a žiakmi 9. ročníka ZŠ Ivana Branislava Zocha v Revúcej zavítal PaedDr. Milan Sajenko, predseda HDK OblV SZPB Rožňava,

ktorý prerozprával študentom svoj príbeh z čias Povstania. Pripomenul partizánske boje na Gemeri, pomoc civilného obyvateľstva partizánom v horách i aktivity povstaleckej armády v čase Povstania. Autenticita hovoreného slova bola podporená ukážkami dobovej tlače i fotografiami z čias Povstania. Účastníkmi stretnutia boli i členovia SZPB, predseda Základnej organizácie generála Viesta v Revúcej JUDr. Ján Kochan a Ing. Jozef Šuhaj.
ra odboj studenti IMG 4774

Historický čas plynie pomaly, ale nepretržite. O to cennejšie sú medzigeneračné stretnutia, lebo dnešní študenti sú možno poslednou generáciou, ktorá má príležitosť počúvať príbehy s priamymi účastníkmi SNP.

Text a foto: PhDr. Alena Brdárska
Pedagóg GMK Revúca

 

Čítať 1760 krát Naposledy zmenené piatok, 31 máj 2019 11:53

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!