piatok, 13 september 2019 18:05

Vysoké plamene vatier a praskanie horiacich driev nás vracali do obdobia SNP Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Medzi významné výročia Slovenskej republiky v tomto roku patrí aj 75. výročie Slovenského národného povstania. Na celoštátnej úrovni sme ho oslávili 28. a 29. augusta v Banskej Bystrici. Denník Pavda o tejto slávnosti napísal: “K niekoľkým tisíckam zhromaždených účastníkov osláv prehovorili prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady SR Andrej Danko, predseda vlády SR Peter Pellegrini a ďalší významní hostia, ktorí vzdali hold bojovníkom povstania." Viacerí boli odmenení významnými vojenskými, alebo štátnymi oceneniami. Medzi nimi bol aj zástupca nášho Gemera plukovník v. v. Ladislav Sládek z Rimavskej Soboty, ako dnes už jediný príslušník, ktorý bojoval v II. svetovej vojne v radoch Červenej armády.

Po skončení hlavného programu osláv začala na Štadlerovom a Štefánikovom nábreží vojenská prehliadka, na ktorej sa zúčastnilo vyše 2 000 profesionálnych vojakov s modernou vojenskou technikou.

Okrem Banskej Bystrice prebiehali oslavy 75. výročia SNP aj v iných regiónoch Slovenska. Hold hrdinom udalostí spred 75 rokov vzdali mnohí občania aj nášho revolučného Gemera. Tak tomu bolo najmä v Revúcej, Rimavskej Sobote, ale aj inde, odkiaľ nám naši spolupracovníci poslali krátke informácie v podobe fotoreportáží.

Na propagáciu historických udalostí niektorí občania viacerých obcí horného i stredného Gemera využili aj sociálne siete. Tak sme sa dozvedeli, že pri tejto príležitosti v uvedené dni položili vence a kvety vďaky k pomníkom, alebo pamätníkom aj v Rožňave, Štítniku, v Rudnej, v Rakovnici, v Rožňavskom Bystrom, Jelšave, Gemerskej Polome, Dobšinej, Slavošovciach, ale aj inde.

Vo viacerých obciach sa rozhoreli aj Vatry SNP. Z jednej z nich, ktorá sa uskutočnila v Revúcej 31. augusta 2019 na futbalovom ihrisku MFK nám poslal fotografie pán Peter Poboček. Aj z nich cítiť hlbokú vďačnosť padlým hrdinom povstania i II. svetovej vojny. Spevom si prítomní pripomenuli toto obdobie partizánskymi piesňami aj za pomoci harmoník a spomienky emotívne dokresľovalo aj praskanie horiacich driev a vysoké plamene vatry.

MG od

 

Čítať 1586 krát Naposledy zmenené piatok, 13 september 2019 21:20

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!