sobota, 21 marec 2020 20:57

Pamätná medaila aj pre 98-ročného odbojára Jozefa Špitáľa Doporučený

Napísal(a) J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 4.3.2020 navštívila delegácia Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike – tretia tajomníčka Marija Veršinina a jej asistentka Olina Borodneva, ktoré sprevádzal predseda ZO SZPB  arm. gen. Ludvíka Svobodu v Čiernom Potoku a predseda redakčnej rady periodika ÚV SZPB Bojovník JUDr. Jozef Pupala – účastníka protifašistického odboja des. v. v. Jozefa Špitáľa v obci Veľké Teriakovce. Delegácia Veľvyslanectva RF v SR odovzdala J. Špitáľovi pamätnú medailu z príležitosti 75. výročia víťazstva nad nemeckým fašizmom, ktorú mu udelil prezident Ruskej federácie Vladimir Putin. Slávnostného  odovzdania medaily vzhľadom k imobilite oslávenca sa v rodinnom dome vo Veľkých Teriakovciach zúčastnili jeho deti – dcéra Yvetka, synovia Jozef a Janko. Napriek krásnemu veku a zdravotného stavu sa ocenený snažil ruskej delegácii vykresliť svoju bojovú cestu. 

 

Pán Jozef Špitáľ sa dožil 22.12.2019 krásnych 98 rokov. Napriek veku nezaprel v sebe aj „molodca“ a začal nôtiť ruské vojnové pesničky “Kaťuša“, "V brestskom lesu tišina“. 

Napriek imobilite, ešte z okna do ulice pozdravoval odchádzajúcu vzácnu návštevu mávaním na rozlúčku. Na druhý deň mi telefonal Jozefov syn, že ocko v deň prevzatia pamätnej medaily ožil a takmer do polnoci spieval ruské vojnové pesničky, ktoré ho sprevádzali cez druhú svetovú vojnu od Azovského mora, cez Jefremov, Duklu, Žiar nad Hronom...

Foto: autor príspevku

JUDr. Jozef Pupala

Čítať 1714 krát Naposledy zmenené nedeľa, 22 marec 2020 08:32

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!