streda, 06 máj 2020 13:52

Spomienka na hrdinov, bojovníkov proti fašizmu v tieni koronavírusu Doporučený

Napísal(a) J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Deň 75. výročia víťazstva nad nemeckým fašizmom – 8. máj sa blíži. Opatrenia súvisiace s koronavírusom však nedovoľujú ani slávnostné zhromažďovania občanov k tomuto výročiu. No antifašisti, okrem iných inštitúcií, si toto výročie pripomínajú. Tak sa stalo aj dňa 2. mája 2020, kedy sa v meste Poltár stretli v byte pani Elenky Gabľasovej, rod. Samošovej (jej spomienky uvádzam v prílohe spísanej k jej jubileu) redaktori televízie Markíza v spolupráci s predsedom ZO SZPB v Poltári Jánom Iždinským a predsedom družobnej organizácie SZPB arm. gen. Ludvíka Svobodu v Čiernom Potoku JUDr. Jozefom Pupalom, aby zdokumentovali jej spomienky na vojnové roky a Slovenské národne povstanie.
Po realizácii televízneho rozhovoru sa dokumentaristi odobrali na „miesto činu“, k pamätníku týchto udalostí do Hrnčiarok-Studeného Potoka,

po helena gablasovakde sa nachádza aj horáreň (postavená v roku 1838, je takmer v pôvodnom stave!), kde vtedajší horár pán Ján Roštár poskytol svoj dom k dispozícii raneným a unaveným povstalcom.

V oblasti horárne v Studenom Potoku sa počas SNP vystriedalo takmer 160 povstalcov (Podrobnosti viď príloha č. 2). Redaktori Markízy a zástupcovia ZO SZPB položili veniec k pamätníku v Studenom Potoku, za prísnych protivírusových opatrení.

Uvedená akcia je dôkazom toho, že ak je správny úmysel a vôľa, tak sa dá prekonať aj akýkoľvek vírus.

Pamiatka na našich predkov, ktorí sa zaslúžili o to, že žijeme v mieri 75 rokov, je to najmenej ako im môžeme prejaviť vďaku za ích hrdinstvo, žiaľ, tísicky za túto ideu obetovali to najcennejšie, svoj život!!!

Rozhovor s pani H. Gabľasovou odznel 7. mája 2020 o 17.25 vo vysielaní relácie Reflex v Televízii Markíza.

Nuž, skromne, ale o to úctivejšie: „Vďaka Vám povstalci a osloboditelia spred 75 rokov“! 

Príloha č. 3: Partizáni v horách, osadách Cinobane a na okolí 

Foto autor príspevku.
JUDr. Jozef Pupala

 

 

Čítať 1422 krát Naposledy zmenené piatok, 08 máj 2020 13:46

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!