štvrtok, 13 august 2020 15:33

Taký bol Ďuro Báči od Kurtinie Doporučený

Napísal(a) Juraj Kušnier mladší s rodinou
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Som rodákom z Gemerskej Polomy a ako správny lokálpatriot sa pravidelne zaujímam a situáciu v mojom rodisku, k čomu využívam hlavne osobný styk a v neposlednom rade Polomské noviny, ktoré mi pravidelne doručí moja sestra.
Z týchto novín som zistil, že sú uverejnené rôzne príspevky o účastníkoch v SNP, predovšetkým o obyvateľoch Gemerskej Polomy.
Jedným z nich bol aj môj otec – jednoducho ho volali Ďuri báči od Kurtinie. Všetci obyvatelia Gemerskej Polomy mi určite dáte za pravdu, že to bol človek, ktorý sa nikdy nechválil tým, čo vykonal, kde pôsobil, napríklad v SNP a podobne.
Môj otec tieto skutočnosti nosil v sebe a nerozoberal ich ani v najbližšom rodinnom kruhu.

doplnenie j Kušnier1aJedna výnimka sa stala počas osláv sedemdesiatky. Tam nám veľmi stručne vysvetlil, ako sa dostal do SNP a čo ďalej nasledovalo.

Bolo to nasledovne. Do SNP sa zapojil po jeho vypuknutí 29. 8. 1944, a to v Brezne v pešej jednotke, ktorej velil kapitán Felcman a nadporučík Vavrinec.

V boji pri Svätom Kríži (terajší Žiar nad Hronom) padol do nemeckého zajatia a bol deportovaný do zajateckého tábora Fallingbostel, kde tvrdo „makal“ pri rôznych zemných a výkopových prácach (s ním bol zajatý i ďalší Polomčan pán Toth od Järošä). Je len samozrejmé, že ťažká fyzická práca pri „mizivom“ stravovaní sa musela prejaviť na každom zajatcovi, a teda i na mojom otcovi. Nakoniec sa z chlapa vrátila domov „atrapa“ so 45 kilami. V zajatí bol evidovaný pod číslom G 10770150.

kusnier brigáda gp 1aPo oslobodení zajateckého tábora dostali žijúci chlapi ponuku odísť do USA, čo môj otec rezolútne odmietol – v tom čase už mal dvoch synov na svete. Zo zajateckého tábora boli všetci občania bývalej ČSA prevezení na hranice a ďalej sa pobrali peši cez Plzeň. Domov sa vrátil v júni 1945. Po roku 1945 sa zapojil do aktívneho života v rodnej obci, pričom začal pracovať v depe Plešivec. Ako pomocník rušňovodiča, kde skončil pri odchode do dôchodku v roku 1976.

V obci pracoval pri takmer každej brigádnickej činnosti. Mal značný podiel pri organizovaní brigádnickej činnosti – výstavba telocvične pri základnej škole v obci (Gemerskej Polome) ako vedúci.

Pri príležitosti 20. a 30. výročia SNP mu bola udelená Pamätná medaila a v roku 1976 pri odchode do dôchodku osvedčenie podľa zákona č. 255/46 Sb. Jeho celkový dojem z udeľovania osvedčení vyššie uvedeného zákona nebol mu veľmi po vôli, lebo hovoril: „Keby bolo partizánov a povstalcov toľko, koľko bolo udelených osvedčení, tak sovietska armáda by nemusela zažiť ofenzívu na Dukle.“

Týmto vyjadrujeme celá jeho rodina nezabudnuteľnú spomienku na človeka spojeného s prácou, svedomitosťou, skromnosťou, pokorou a čestnosťou.

Pevne veríme, že všetci, ktorí ste ho poznali, mu venujete tichú spomienku spoločne s jeho rodinou.

Juraj Kušnier mladší s rodinou

Čítať 1468 krát Naposledy zmenené štvrtok, 13 august 2020 19:30

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!