utorok, 23 máj 2017 10:55

Pár udalostí a spomienok na oslavy 72. výročia ukončenia II. svetovej vojny

Napísal(a) JUDr. Jozef Pupala
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Celý pokrokový svet si 9. mája 2017 spomenul na koniec najstrašnejšej vojny v dejinách ľudstva. Hoci od jej konca uplynulo 72 rokov, novodobí historici  sa stále snažia prekrúcať historické fakty. Najmä po rozpade ZSSR začalo dokonalé "vymývanie mozgov“ v zámernom zahmlievaní, alebo v zámernom glorifikovaní podielu Západu na porážke hitlerovského Nemecka. Termíny ako „rozhodujúca bitka 2. svetovej vojny v Ardenách znamenala porážku Nemecka“, obete holokaustu 6 miliónov Židov...

Akoby nebol Stalingrad, Kursk, Prochorovka, Leningrad, akoby okrem obetí 6 miliónov Židov nebol „holokaust" Slovanov 35 miliónov...
Našťastie aj na západe majú niektorí historici svoju česť a pamäť a objektívne hodnotia podiel bývalého ZSSR na porážke fašistického Nemecka a jeho satelitov v Európe a v Ázii.

Podľa novodobých osvietených historikov rozhodujúci podiel na porážke fašizmu majú USA, lebo bojovali v dvoch oceánoch.
Tak slávne USA podľa najnovších výskumov (čím ďalej od konca vojny, tým ich počet obetí narastá). Za mojich čias sme sa učili, že USA mali v 2. svetovej vojne straty vyše 360.000 obetí. Maličké Československo vyše 340.000! Na území USA nepadol ani jeden výstrel, v ZSSR bolo vypálených vyše 2.000 miest a obcí, na maličkom Slovensku vyše 100!

Na Dukle padlo okolo 40.000 vojakov Červenej armády a príslušníkov 1. čs. armádneho zboru v ZSSR, pri dobíjaní Iwo Jimy okolo 3.000 Američanov. Nechcem súdiť, ale čísla hovoria jasne, kto mal rozhodujúci podiel na porážke Nemecka a Japonska v 2. svetovej vojne. Každá vojna je nezmyselné utrpenie obyčajných ľudí, či vojakov, ale najmä civilov. Vedú ich a majú z nich úžitok len finanční oligarchovia a zbrojárske loby.

rs vitazi 1

Vedomostnou súťažou o protifašistickom odboji školy na Gemeri prispievajú k oslavám oslobodenia 

Oblastný výbor SZPB v Rimavskej Sobote v spolupráci s Centrom voľného času už si tradične pripomínajú vedomostnou súťažou o protifašistickom odboji medzi školami v rámci okresov Rimavská Sobota a Revúca. (V tomto ročníku sa z okresu Revúca nezúčastnilo žiadne družstvo.)

Tradične sa súťaž organizuje za účasti ešte žijúcich priamych účastníkov protifašistického odboja. Aj dňa 5.5.2017 sa súťaže zúčastnili priami účastníci SNP pán Mgr. Július Molitoris, priamy účastník bojov na kóte Hrb pri Rimavskej Bani a snáď jediný žijúci červenoarmejec na Slovensku plk. v. v. Ladislav Sládek.
Po skončení súťaže nasledovalo kladenie vencov pri pamätníku osloboditeľov v Rimavskej Sobote, za účasti predstaviteľov ObV SZPB, MsÚ Rimavská Sobota a okresného úradu v Rimavskej Sobote.

Po prvýkrát ako prví kládli vence k pamätníku členovia víťazného družstva vedomostnej súťaže zo ZŠ na ul. Hostinského v Rimavskej Sobote, po nich nasledovali zástupcovia ďalších inštitúcií a organizácií.
Po úvodnom prednese básne už tradične pani Mgr. Erikou Juhászovou, rod. Kafkovou, privítal prítomných podpredseda ObV SZPB JUDr. Štefan Baláž. Podpredseda Okresného úradu v Rimavskej Sobote zdôraznil vo svojom príhovore nebezpečenstvo reštaurácie fašizmu a vyzval všetkých ľudí dobrej vôle k zachovaniu mieru, ľudskosti a zomknutia sa do spoločného čelenia vzmáhajúcemu sa fašizmu. Na záver spomienkového aktu zaspieval spevácky zbor z Rimavskej Soboty, hymnickú pieseň „Kto za pravdu horí“.

Foto autor príspevku. Na fotografii kladenie vencov víťazného družstva vedomostnej súťaže ZŠ ul. Hostinského v Rimavskej Sobote.

  

ba sladek slavin 1

Červenoarmejec plk. v. v. Ladislav Sládek na spomienkových oslavách ukončenia 2. svetovej vojny na Slavíne 

Po 72 rokoch od jej konca sú priami účastníci medzi nami už ojedinelou vznácnosťou. Je to prirodzené. Jedným z ešte žijúcich antifašistov, ktorý ako slovenský občan bojoval v radoch Červenej armády od júna 1944 až do oslobodenia Nových Zámkov v marci 1945 je aj plk. v. v. Ladislav Sládek, teraz žijúci v Rimavskej Sobote. 

Mal len 16 a pol roka, keď ušiel z Nových Zámkov do Rumunska a tu sa zapojil do radov Červenej armády a tak ako Slovák, červenoarmejec sa podieľal na oslobodzovaní od fašistov aj miest Szolnok, Budapešť, Štúrovo a jeho bojová cesta bola ukončená v Nových Zámkoch.

Plk. v. v. Ladislava Sládeka osobne pozval veľvyslanec RF v SR pán Fedotov na spomienkové oslavy konca 2. svetovej vojny na Slavín, ktoré sa uskutočnili 9. mája 2017.
Tak mal možnosť stretnúť sa s červenoarmejcami z Bieloruska, Ruskej federácie, ktorí sa osláv zúčastnili.
Svoje spomienky na kruté roky vojny si vymieňali počas recepcie v priestoroch veľvyslanectva RF v SR po spomienkových oslavách na Slavíne.
Pre nášho červenoarmejca bola česť, že mu prejavili poďakovanie za osobný prínos v porážke fašizmu okrem A. L. Fedotova aj mimoriadni a splnomocnení veľvyslanci Bieloruskej republiky, Kazašskej republiky a riaditeľ kancelárie Veľvyslanectva Azerbajdžanskej republiky v SR.
Napriek chladnému počasiu počas spomienkového aktu na Slavíne, plk. v. v. Ladislav Sládek cestou domov skonštatoval, že je nesmierne poctený pozvaním na oslavy, ktoré mu spomenuté veľvyslanectvá a najmä pán veľvyslanec A. L. Fedotov preukázal aj pri osobnom poďakovaní.
Vyslovil želanie, že na budúci rok, ak mu zdravie dovolí a oslávi svoje okrúhle životné jubileum a bude na oslavu víťazstva nad fašizmiom pozvaný, určite príde.
(Foto autor príspevku a Veronika Rízová)

JUDr. J. Pupala,

predseda ZO SZPB v Čiernom Potoku

 

Čítať 2312 krát Naposledy zmenené streda, 24 máj 2017 09:13

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!