pondelok, 19 február 2018 21:40

Novými úlohami napĺňame odkaz odboja

Napísal(a) Štefan Haviar
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Tradične dňa 25.01. sa schádzajú občania Revúcej na Námestí slobody, aby si pripomenuli oslobodenie mesta spod fašistickej okupácie. Aj toho roku sme sa stretli, aby sme si zároveň zhodnotili výsledky práce našej ZO SZPB gen. Viesta. Pri pamätníku osloboditeľov sa v tento deň zhromaždilo asi 200 občanov mesta, v hojnom zastúpení mládež z miestnych škôl, aby si pripomenuli januárový deň, kedy do nášho mesta priniesli vojská Červenej a Rumunskej armády dlho očakávanú vytúženú slobodu.

Po úvodnej básni a hymne si prítomní vypočuli príhovor primátorky mesta pani Evy Cireňovej, ktorým pripomenula historické udalosti, keď do mesta vstupovali osloboditeľské vojská.

Sloboda bola vykúpená krvou hrdinov, na ktorých nikdy nemôžeme zabudnúť. Mená Ján Brocko, či gen. Rudolf Viest sú mená, ktoré pozná celá vlasť. Vojna spôsobila značné materiálne škody a napísala množstvo krvavých príbehov, ktoré je potrebné získavať, dokumentovať, zachovávať a odovzdávať ich mladej generácii.

Po príhovore si obete vojny uctili položením vencov k pamätníku osloboditeľov poslanci banskobystrického samosprávneho kraja p. Július Buchta, Milan Kolesár, prednosta okresného úradu v Revúcej p. Peter Balogh, primátorka mesta pani Eva Cireňová a predseda ZO SZPB gen. Viesta pán Ján Kochan.
ra oslobod DSCF0716 2

Po ukončení spomienkovej slávnosti sa členovia ZO SZPB odobrali hodnotiť minuloročnú prácu do MsKS. Správu o činnosti predniesol predseda ZO SZPB pán Ján Kochan. Vyzdvihol v nej najmä oblasť starostlivosti o rozširovanie členskej základne, ktorú sme v roku 2017 rozšírili o 36 nových členov. Ďalej pozitívne hodnotil spoluprácu so školami, Mestským úradom, OO SNS a JDS.
V diskusii zazneli podnetné návrhy, ktorými sa bude výbor zaoberať. Na záver sme si pripomenuli členov ZO SZPB, ktorí od nás navždy odišli.

Text a foto: Štefan Haviar

 

Čítať 2083 krát Naposledy zmenené streda, 21 február 2018 18:37

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!