nedeľa, 06 máj 2018 13:53

Rimavskosoboťania si pripomenuli 73. výročie ukončenia 2. svetovej vojny

Napísal(a) J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 4.5.2018 o 11.30 hodine si obyvatelia Rimavskej Soboty a okolia pripomenuli 73. výročie ukončenia 2. svetovej vojny v Európe položením vencov pri pamätníku vojakov Červenej armády, ktorí položili svoje životy za oslobodenie mesta Rimavská Sobota. Ako prví položili veniec k pamätníku osloboditeľov žiaci ZŠ S. Vozára z Hrachova, ako víťazi dopoludňajšej vedomostnej súťaže ZŠ a stredných škôl v okrese na tému Protifašistický odboj a história SZPB, Nikola Fanová, Oliver Benda, Matej Mišurák a vedúci družstva Mgr. Ján Vaculčiak. Po nich nasledovali delegácie ObV SZPB, MÚ Rimavská Sobota, OR PZ Rimavská Sobota, Okresného úradu v Rimavskej Sobote. Pietneho aktu, ktorému dôstojnosť dodala účasť čestnej stráže z VÚ Rožňava sa zúčastnil aj zástupca Veľvyslanectva

Ruskej Federácie v Slovenskej republike atašé Nikolaj Levšunov. Medzi vzácnych hostí patrila aj účasť priameho protifašistického bojovníka, bývalého vojaka Červenej armády, dnes 90-ročného plk. v. v. Ladislava Sládeka z Rimavskej Soboty. Účasť na akte spestrila účasť žiakov ZŠ a študentov stredných škôl v meste Rimavská Sotota.

Po slovenskej hymne zarecitovala pietnu báseň pani Erika Juhásová. Slávnostný príhovor predniesol prednosta Okresného úradu v Rimavskej Sobote pán Ing. Csaba Cszízi, ktorý vo svojom príhovore zdôraznil nezmyselnosť a utrpenie vo vojne predovšetkým nevinného civilného obyvateľstva. Podotkol, že koniec svetovej vojny bol poznačený použitím dovtedy nepoznanej zbrane s ničivými účinkami, zhodenej v auguste 1945 na japonskú Hirošimu a Nagasaki.

Na záver slávnostného aktu zaspieval ženský spevácky zbor z R. Soboty hymnickú pieseň „Kto za pravdu horí".
Po skončení pietneho aktu sa väčšina účastníkov presunula do Gemersko-malohontského múzea, kde bolo slávnostné otvorenie výstavy o rodákovi z Klenovca, Karolovi Pajerovi, hrdinovi Francúzskej republiky, účastníkovi boja proti fašizmu vo Francúzsku, kde v roku 1944 v boji padol.
Foto autor príspevku:

JUDr. Jozef Pupala

 

Čítať 2155 krát Naposledy zmenené pondelok, 07 máj 2018 13:09

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!