piatok, 03 december 2021 15:49

Emília Ivanová: Na Mikuláša Doporučený

Napísal(a) E. Ivanová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Keď sme boli o nejaký ten ročník starší, v zime sme sa sánkovali dolu dedinou od Turzáka po starý obchod. Obchodníkom bol vtedy strýko Labuzík u Bandu, otec našej kamarátky Ruženy. Stačilo, keď sme jej trikrát zabúchali na dvere obchodu, v ktorom bývali, hneď sa pridala k nám a nezabudla nám doniesť nejakú sladkosť.

Raz, bolo to pred Mikulášom po večeri, moja mama povedala: „Dnes večer ideme na priadky k môjmu bratrancovi Štefanovi do Turzáka. Tetka Jula nás pozvala.“

"Ale ja som sa dohodla s jej synmi Janom a Štefanom i ostatnými chlapmi, že sa budeme sánkovať!“ skočila som jej do reči. Boli tam s nami ešte aj chlapci z vyšného konca: Gejza Hronec, súrodenci Ondrejčíkovci, Ondrej Klement zo Šmýkanca, Milan Kováč u Sojky, Jano Endrek, Paľo Gál, bratranci Kováčovci u Lipuša – Andriš a Ďuro.

„Dobre, ale potom prídete s nimi obidve za mnou,“ povolila mama.

Sánkovaniu nebolo konca kraja, až nás nohy začali omínať od zimy. Nakoniec sme sánkovačku museli ukončiť a pomaly sme kráčali do domu bratrancov. Došli sme do príjemne vykúrenej kuchyne, v ktorej naše mamy sedeli pri kúdeliach a priadli. Strýko Štefan nám zohrieval tehly na platni sporáka, aby sme si mohli ohriať zamrznuté nohy. Posadali sme si na postieľku, nohy vyložili na zohriate tehly zakrútené v čistých handrách a popíjali horúci šípkový čaj. Potom nás čakalo veľké prekvapenie. Ja som už vedela, čo to bude, pretože som náhodou počula tetku, ako o tom rozpráva mojej mame. Zazvonil zvonček.

Jano so Štefanom sa začali veľmi smiať a protestovať: „Však my už nie sme malé deti, aby ste nás balamutili s Mikulášom!“

„Však je to len tak symbolicky. Vaša mama pre nás zložila báseň a chcela by nám ju povedať.“

Bol to darček písaný z lásky: K tomu nám moja mama pridala balíčky, v ktorých sme nachádzali jabĺčka, orechy, cukríky a malý prútik s červenou mašličkou. Sladkosti boli pre potešenie a prútik pre prípad, ak sme boli zlé.

Tak sa pre nás skončil jeden krásny večer na Mikuláša, ktorý nám pripravili naši blízki. Potom sme čakali na Vianoce – stromček, koledy, vinšovačky a gubajku. Za tým prišiel Starý rok, Silvester, Nový rok, Traja králi a koncom januára fašiangové sviatky a Veľká noc.

(Zdroj: úryvok z knihy - Emília Ivanová–Nemcová: Žila som s nimi, Na Mikuláša. Vydavateľ: ROVEN Rožňava, 2019, Tlač: Alfaprint, Martin.)

 

Čítať 868 krát Naposledy zmenené sobota, 04 december 2021 19:22

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!