pondelok, 25 marec 2019 16:59

Tridsiate výročie vyhlásenia Chránenej krajinnej oblasti Cerová vrchovina Doporučený

Napísal(a) J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Pri príležitosti uplynutia 30 rokov od vyhlásenia Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Cerová vrchovina bola 14. marca 2019 v priestoroch Gemersko-malohontského múzea vernisáž výstavy s názvom „30 rokov ochrany prírody Cerovej vrchoviny“. Na jej otvorení bolo prítomných okolo 50 návštevníkov, medzi ktorými boli vzácni hostia: RNDr. Peter Baláž (námestník generálneho riaditeľa Štátnej ochrany prírody SR), primátor mesta Fiľakovo a zároveň predseda Novohrad-Nógrád geoparku, z. p. o. PhDr. Attila Agócs, odborná referentka pre územné plánovanie BBSK Banská Bystrica RNDr. Alexandra Jobová, prvá riaditeľka Správy CHKO a spoluzakladateľka CHKO RNDr. Katarína Gaálová a bývalý vedúci pracoviska Správy slovenských jaskýň v Rimavskej Sobote RNDr. Ľudovít Gaál.

Vernisáž otvárala riaditeľka múzea RNDr. Oľga Bodorová, ktorá privítala hostí a ozrejmila históriu múzea spojenú s počiatkami výskumov v území Cerovej vrchoviny a jej ochranou. Ďalšieho slova sa ujala riaditeľka Správy CHKO Ing. Eva Belanová, ktorá poďakovala pracovníkom Gemersko-malohontského múzea a svojím kolegom za prípravu výstavy. Okrem toho informovala návštevníkov ohľadom ďalších aktivít tohto roka spojených s výročím CHKO, a to hlavne prípravu výročnej konferencie a súťaž o najkrajší strom Cerovej vrchoviny.

K histórií vzniku CHKO ako aj k vzniku pracoviska Správy CHKO sumarizovala návštevníkom celú genézu udalostí RNDr. Katarína Gaálová. Pôvodná výmera navrhovaného územia bola omnoho nižšia a nezahŕňala východnú  pieskovcovú časť. Okrem iného aj stručne zhodnotila proces výberu Rimavskej Soboty ako mesta vhodného pre sídlo pracoviska. Hlavnými kritériami bol vyšší pomer územia zasahujúceho do rimavskosobotského okresu a zjednodušenie spolupráce s orgánmi štátnej správy. Ku geológií a geomorfológií územia sumarizoval doterajšie poznatky RNDr. Ľudovít Gaál, ktorý aj vytváral informačné panely k témam „Pieskovce“ a „Sopky“. Ohľadom botanického a zoologického významu územia návštevníkov stručne informovali pracovníci Správy CHKO – Mgr. Csaba Balázs (zoológia) a Ing. Veronika Rízová (botanika).

JUDr. Jozef Pupala

 

Čítať 2084 krát Naposledy zmenené pondelok, 25 marec 2019 23:50

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!