×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/priroda/rieky
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/priroda/rieky
Vytlačiť túto stránku
streda, 24 júl 2013 13:42

Na riekach Rimava a Slaná prieskumom získavajú údaje o výskyte chránených a ohrozených druhov rýb

Napísal(a) mg
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Prieskum riek Slaná a Rimava v Gemeri, ktorý je zameraný na ohrozené a chránené druhy rýb, realizuje v týchto dňoch Štátna ochrana prírody SR. Spomedzi chránených druhov rýb európskeho významu už zistili výskyt druhov rýb, ako je hrúz Kesslerov, mrena škvrnitá, pĺž zlatistý, pĺž podunajský, mihuľa potiská, kolok vretenovitý či hlaváč bieloplutvý. Z druhov národného významu je hojne zastúpená ploska pásavá.Rovnako je dôležité aj poznanie výskytu druhov národného významu, ktoré sú dôležité z hľadiska ochrany prírody na národnej úrovni.
Prieskum orientujú odborníci na výskum ichtyofauny riek Rimavy a Slanej. Sledované lokality sa nachádzajú v územnej pôsobnosti Správ Národných parkov Muránska Planina, Slovenský Kras a Chránenej krajinnej oblasti Cerová vrchovina. Výskum sa realizuje v rámci bilaterálnej spolupráce s Maďarskom a podobný prieskum sa realizuje aj na maďarskej strane. Cieľom prieskumu je získať údaje o výskyte chránených a ohrozených druhov rýb, ktoré sú zaujímavé z hľadiska ochrany prírody. Ide predovšetkým o druhy európskeho významu uvedené v prílohách smernice o biotopoch, ktorých výskyt je kľúčový aj z hľadiska plánovania či realizácie ochranárskeho manažmentu či projektovania chránených území sústavy Natura 2000. 

V rámci tejto výskumnej úlohy sa naviaže na prieskumy vykonané v minulosti a doplnia sa tak chýbajúce údaje o ichtyofaune lokalít, ktoré dosiaľ neboli dostatočne zmapované. Koordinátorom výskumu Štátnej ochrany prírody je Juraj Hajdu.

 

Čítať 3034 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:28