×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/roznava/zaplav
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/priroda/rieky
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/roznava/zaplav
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/priroda/rieky
Vytlačiť túto stránku
sobota, 05 jún 2010 10:31

Slaná na Gemeri dosiahla hrozivé rozmery, vybrežili sa aj malé potoky

Napísal(a) Korzar
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Slaná v Rožňave pri Malej stanici 4. júna o 15.00 hod. Foto: Gejza BenediktyV Rožňavskom a Revúckom okrese sa v noci zo štvrtka na piatok (3.6. – 4.6.2010) povodňová situácia natoľko zhoršila, že hasiči napriek snahe stíhali pomáhať len s odretými ušami. Ľudia sú zúfalí.
Už v noci boli na nohách. V Čučme sa zosunul svah, vybrežil potok, znovu zalialo Krásnohorskú Dlhú Lúku, Jovice, Lipovník, Drnavu, Brzotín. Vozovka na brzotínskej ceste v Rožňave sa prepadla, zavreli ju pre všetky motorové vozidlá.

Zatopilo aj historický park

V Honciach padla do potoka časť oporného múra, prejazd bol obmedzený. Pri Bretke zalialo cestu, plynárom na kompresorovej stanici v Jablonove nad Turňou zalialo potrubný dvor štyroch hál, zatopilo aj historický park pri betliarskom kaštieli.


"Situácia je vážna," informoval Ľubomír Hlaváč, prednosta Obvodného úradu v Rožňave. "Najhoršia je na Slanej od Rožňavy cez Brzotín až po Plešivec. Tam sa navyšovala hrádza. Problémy sú aj v Gemerskej Polome, kde sa vybrežil Súľovský potok, v meste Rožňava tečie Slaná už len tesne pod povrchom mosta."

Slaná stúpa a stúpa

V Brzotíne sa najprv vylial miestny potok, no ľudia už začali pieskovať aj okolo Slanej. "Vylieva sa," pozeral na dvíhajúcu sa hladinu Slanej miestny mladík. "Keby sme nenapĺňali vrecia, už by nás zalialo. Neviem si predstaviť, čo bude, keď to takto pôjde ďalej." V obci zatopilo niekoľko záhrad a pivníc.
V Plešivci postávali davy ľudí na dvoch mostoch, jeden policajti aj uzavreli. Ulicu vedúcu k železničnej stanici zalialo, rovnako na tom bola aj autobusová zastávka. "To je horšie, ako v 70. rokoch. Oveľa horšie," krútili hlavami ľudia na moste. "Časť jedného starého domu sa už zrútila," kričal postarší muž ukazujúc na ošarpané domy pri Slanej. "Ani dostať sa tam nedá! Voda je tam do pol stehien!"

Báli sa vypúšťania Palcmanskej Maše

Ľudia na mostoch len krútili hlavami. "Keď sa toto vyleje, sme všetci v háji. A chýba už naozaj len pár centimetrov."
Aj v Rožňave sa pozornosť ľudí sústredila na most ponad Slanú. Policajti naň nepúšťali nikoho, kto tadiaľ ísť vyslovene nemusel. Od Rožňavy až po Plešivec sa rýchlosťou blesku rozšírila panická správa, že vodnú nádrž Palcmanská Maša sa chystajú vypúšťať. "Príde vlna a vraj to bude už skoro," dozvedali sme sa vo viacerých obciach, cez ktoré tečie Slaná.
"Je pravda, že situácia je veľmi vážna. V Stratenej sme mali na potoku prietok až 30 kubíkov za sekundu. To je strašne veľa. Ale na Palcmanskej Maši je ešte 70-centimetrová rezerva. Chytáme to tam. Ale keď neprestane pršať, čo zatiaľ neprestáva, a priehrada to už neudrží, budeme musieť vypúšťať. Do Hnilca, nie do Slanej. Snáď ale k tomu nedôjde," vzdychol si Ján Vilim z dobšinského pracoviska Povodia Hornádu a Bodvy.

Čakajú dlhú kulmináciu Slanej

Situácia bola dnes kritická v celom Gemeri. "V celom Rožňavskom a Revúckom okrese pomaly nie je obec, ktorá by nemala problém," konštatoval riaditeľ Správy Povodia Slanej v Rimavskej Sobote Ladislav Varga. "Ťažko predpovedať, kedy bude Slaná kulminovať. Vieme len predpokladať a očakávame dlhú kulmináciu."
V Rimavskosobotskom okrese evakuovali ľudí z 13 obcí a počas dneška hrozila evakuácia ďalších. Zhoršenie situácie na Slanej sa očakávalo vo večerných hodinách. A to ľuďom dnes popoludní dochádzali zásoby piesku aj vriec.
5. jún 2010
Poznámka: Článok prevzatý z Gemerského denníka - piatok 4. 6. 2010 10:36 | Stela Krausová
Podobný článok: http://korzar.sme.sk/c/5409609/gemercania-bojuju-s-vodou-cely-vikend.html

FOTOGALÉRIA
{gallery}obsah/roznava/zaplav{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 3110 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:47