pondelok, 21 september 2015 20:30

Sovu zapadnutú v chatovom kozube včas vyslobodili a pustili hneď do prírody

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rak sova 1aV týchto dňoch ma prekvapila nevšedná informácia, ktorú mi spolu s fotografiou poslal Jakub Doboš. Keďže spomínal malú, ale milú príhodu, rozhodol som sa, že aj keď je stručná, zaslúži si aj našu pozornosť. Autor mi napísal, že 20. septembra t.r. našli na chate jeho známeho sovu, ktorá bola uviaznutá v kozube. Iste to bola nepríjemná záležitosť nielen pre samotnú sovu, ale aj pre nich, pretože keď na ňu už natrafili, chceli ju z kozuba vyslobodiť. Pritom premýšľali, ako sa milá sova dostala do kozuba. Prišli na jedinú možnosť, že zrejme využila komín a keďže chata bola práve prázdna, usídlila sa v kozube. 
Tam čakala na svoj osud. Ten bol k nej ozaj veľmi milosrdný. Záchrancovia ju napriek rozpätiu krídel takmer 1 meter z kozuba dostali a hneď ráno ju aj vypustili do prírody. A tá je v okolí Magdolény nad Rakovnicou zrejme aj sovám vyhovujúca a snáď si do zimy nájde trvalý úkryt. 
Dodajme ešte, že sova v našich podmienkach sa zdržiava na rôznych miestach. V minulosti si vyhľadávala hniezdenie i v stodolách a neobývaných obydliach, či domoch a v rôznych skrýšiach a bútľavinách. Taký je aj priestor Slovenského krasu, kde sovy cez deň s obľubou po celé generácie využívajú na oddych výklenky vo vstupných

partiách mohutných priepastí. A tých je v tejto lokalite neúrekom: Obrovská priepasť, Malá Sovia priepasť, Veľká sovia priepasť, Drienkovská priepasť atď.. Všade tam sú priaznivé mikroklimatické podmienky vo všetkých ročných obdobiach a sovy tu nachádzajú potrebný pokoj. Vďaka za príkladný počin, Jakub. 

 

 

Čítať 2418 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:48

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!