štvrtok, 18 október 2018 23:08

Revúcka najzákladnejšia umelecká škola začala svoj 66. školský rok Doporučený

Napísal(a) Juraj Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)
Finále slávnostného koncertu k 65. výročiu ZUŠ v Revúcej vlani v novembri. Finále slávnostného koncertu k 65. výročiu ZUŠ v Revúcej vlani v novembri. FOTO: ZUŠ Revúca

Základná umelecká škola v Revúcej nadväzuje na najlepšie tradície miestnej Hudobnej školy, ktorá bola založená už v roku 1952. Vo svojom prvom desaťročí bola v meste jedinou kultúrnou inštitúciou a jej učitelia mali hlavný podiel na organizovaní a rozvoji kultúrnoosvetovej činnosti. Získavali pre to i svojich žiakov aj ďalších nadšencov z radov amatérskych hudobníkov a ochotníkov. Prvý riaditeľ školy založil sláčikový orchester a na scéne ochotníckeho divadla v mestskom dome Kohút uviedli dokonca operety Gejzu Dusíka či Mamzelle Nitouche. V ďalších dekádach rokov postupne pribudlo k hudobnému odboru vyučovanie vo výtvarnom, tanečnom i literárno-dramatickom odbore. Počas celého účinkovania školy pedagógovia viedli žiakov

k verejným prezentáciám na podujatiach v regióne či na umeleckých súťažiach a prehliadkach. Revúcka „hudobka“ jednoducho mala cveng a jej učitelia skvelú povesť.
Vo svojej najlepšej ére na začiatku deväťdesiatych rokov mala škola takmer päťsto žiakov a viac ako dve desiatky pedagógov – všetko odborníkov na svojom mieste. To vďaka nim bola v Revúcej aktívna veľká dychovka či kvarteto, výtvarníci bodovali na celoslovenských súťažiach a pokračovali ďalej na vysokých školách, deti hrali poetické i dramatické divadlo. Takmer každý žiak základnej školy v meste si to na ZUŠ-ke aspoň skúsil...

Nová doba síce rokmi znížila počty na súčasných 355 žiakov a 19 pedagógov, ale zároveň priniesla novinky a úspechy - napr. otvorenie nového audiovizuálneho študijného odboru. Okrem domovskej budovy v Revúcej učí škola aj na troch elokovaných pracoviskách: Lubeník, Jelšava a Muráň. V tanečnom odbore zaznamenali vlani celoslovenský úspech v súťaži, bábkarsky súbor sa prebojoval na krajskú prehliadku a výtvarníci majú za sebou prvé pokusy s animovaným filmom. Malí i väčší muzikanti sú pravidelnými sólistami na rôznych vernisážach, verejných koncertoch, hrajú v ľudových či tanečných kapelách. Muzikantsky sú verejne aktívni aj mnohí pedagógovia. Zborový spev s úspechom prezentujú detský kolektív Slniečka i zbor dospelých Quirin, ocenený v tomto roku Plaketou mesta Revúca za úspešnú reprezentáciu na Slovensku i v zahraničí. Počas letných prázdnin navyše funguje už sedem rokov tematický detský denný tábor Slniečko.

ra zus obr 1Exkluzivitu v aktivitách školy si drží celoslovenská súťaž vlastnej hudobnej tvorby žiakov základných umeleckých škôl Talent Revúca, ktorú organizuje škola od roku 1995. V odbornej porote zasadajú hudobní skladatelia a pedagógovia konzervatórií. Originálna súťaž dáva priestor mladým tvorcom a pre mnohých je odrazovým mostíkom do profesionálnej kariéry hudobných skladateľov.

V tomto školskom roku bude ZUŠ v Revúcej „prezliekať kabát“ – na základe odsúhlaseného projektu sa plánuje rekonštrukcia budovy školy na Okružnej ulici pre zníženie jej energetickej náročnosti. Bude to znamenať dočasné asi polročné vyučovanie v náhradných priestoroch, ale potom sa vynovené triedy znova rozozvučia, roztancujú a zahrajú všetkými farbami.

Aj táto škola vytvára v Revúcej priestor pre voľný čas detí a mladých. Svojím špeciálnym pôsobením na ušľachtilé vlohy žiakov kultivuje ich intelekt a takto azda zachráni to, čo sa inde pokazí. Zachovajte priazeň našej ZUŠ – v decembri si nenechajte ujsť tradičný Vianočný koncert v Dome kultúry – a držte palce, aby sa stavebná rekonštrukcia vydarila. Šťastlivý nový školský rok!

Juraj Genčanský, učiteľ ZUŠ

Čítať 1343 krát Naposledy zmenené štvrtok, 18 október 2018 23:25

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!