streda, 06 január 2021 11:31

O družbe, školskej kuchyni, modernej škole a skvelých učiteľoch v Muráni Doporučený

Napísal(a) -RS
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Niektoré obce na Gemeri v uplynulých dňoch, najmä pri okrúhlych výročiach vo svojich obecných novinách spomínajú na niektoré dôležité okamihy z prostredia ich školy. Jeden z takýchto príkladov sme našli aj v Muránskych novinách č. 5, ktoré vyšli koncom roka 2020. Tam sme sa dozvedeli od autorky príspevku, uverejnenom pod značkou RS aj o tom, čo pretrváva v muránskej škole dodnes? Pre zaujímavosť si prečítajte čo uvereňujú ďalej: „… Po výstižnej odpovedi by sme asi museli dlhšie pátrať, ale v dejinách obce by sa pár faktov určite našlo. Napr. v máji 1955 naša škola nadviazala družbu s OSŠ vo Fryštáku (dnes okres Zlín). Okrem iného na školskom dvore postavili kuchyňu, kde brigádovali nielen dospelí pracovníci školy, ale aj starší žiaci.

Dnes už má škola modernú kuchyňu s jedálňou. Kedysi sa učebňa na prízemí v čase obeda menila na jedáleň. Každý deň: štvorcové stoly s bordovým povrchom a stoličky, hýbte sa! 

V roku 1960 sme boli súčasťou ČSSR a zaviedli nám povinnú 9-ročnú školskú dochádzku. Vo vtedajšej ZDŠ bolo už aj pracovné vyučovanie a prvýkrát učebnice a školské potreby zadarmo. A potom sa 1. júna 1961 začalo s výstavbou novej školy. Len si to predstavte! O výstavbe terajšej našej modernej školy sa rozhodlo pred 60 rokmi. Takmer dôchodkyňa, ale ako vzorne udržiavaná! Riaditeľom ZDŠ bol vtedy Pavol Martinove a po ňom Martin Homoliak (1.9.1962). Predsedom MNV Ján Vrbjar (krátko) a Juraj Haluška. Škola mávala aj nad 400 žiakov, 9 ročníkov, 13 až 15 tried a okolo 15 učiteľov. (J. Gallo, Muráň, 2001, s. 124) 

muranske noviny hlavička 5Nemusím nič odpisovať zo záznamov, my sme boli svedkom veľkého nádherného posunu v dejinách muránskeho školstva. Keď sme skončili 9. ročník (jún 1962), už sme celú novú budovu školy upratovali, umývali okná, nosili lavice atď., aby bola pripravená privítať žiakov v novom školskom roku 1962/1963. Ako učiteľka dovolím si tvrdiť, že v nej pôsobili prísni, nároční a skvelí učitelia. Takých mala aj naša generácia – napr. Ján Dovala, Juraj Hanuštiak, Ján Galovič, manželia Ján a Anna Vavrekovci, Július Gajdoš, Ružena Štefanková, Mária Antalíková, Jurina Vištiaková, Ema Janková atď..., ktorí pôsobili na 2. stupni ZDŠ. 

Každá generácia má svoje priority. My bez mobilov, počítačov, internetu, ba aj bez televízie..., ale všade nás bolo plno: na ihriskách, v rôznych krúžkoch, na zemiakových brigádach, pri sadení stromčekov, na Veľkej lúke pri hrabaní sena, v kine, na zábavných podujatiach, v knižnici... 

My sme boli pionieri, a tak nás všade zapájali. Dokonca nám nechýbal ani prehľad o poslaní a činnosti Zboru pre občianske záležitosti v Muráni. Na fotografickom zábere zást. riad. Jána Vrbjara s pioniermi v r. 1960 – blahoželanie novomanželom Jánovi a Andelke Krštieňovcom. Podobné boli aj iné prvé občianske obrady, ako napr. krst Štefana Vrbjara st. a, bohužiaľ, čoskoro aj pohreb jeho otca Jána Vrbjara z novej ulice. Sobášov a privítaní do života bolo stále viac, lebo v tom čase nie každý si mohol odnášať svoje požehnané šťastie po schodoch muránskeho kostola...

-RS“

U u vás máte podobný prípad? Skúste sa s ním podeliť na stránke Maj Gemer. U nás máte vždy podporu i pochopenie.

Čítať 1274 krát Naposledy zmenené streda, 06 január 2021 16:26

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!