štvrtok, 01 júl 2021 10:58

Outdoorové vyučovanie, čiže vyučovanie vonku v Základnej škole Jelšava Doporučený

Napísal(a) M. Štullerová a S. Skruteková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ZŠ s MŠ Jelšava – Keďže keltský stromový kalendár, okrasné jazierko i jabloňový sad v našej školskej záhrade plnia hlavne didaktickú funkciu, tentokrát sme ich využili na outdoorové vyučovanie slovenského jazyka i biológie.
Prvou úlohou žiakov na hodine slovenského jazyka bolo nájsť podľa dátumu svojho narodenia strom, ktorý im je priradený v zhode s keltským kalendárom. Stromokruh tvorí 21 druhov rôznych ihličnatých i listnatých stromov, čiže toto poznanie plnilo i motivačnú funkciu a vyvolalo záujem žiakov dozvedieť sa, aké ich vlastnosti sú spojené s daným stromom. Dočítali sa to, keď splnili druhú úlohu, ktorou bolo poskladať pripravené texty rozstrihnuté na niekoľko častí. Žiaci pracovali v skupinách vytvorených podľa toho, ktorý strom im bol priradený podľa dátumu narodenia.

Zaujímavé pre nich bolo zistenie, že niektoré ich vlastnosti, záujmy i správanie sa zhodujú s popisom vlastností ľudí spojených s daným stromom. Ďalšiu úlohu, zreprodukovať obsah prečítaného, zvládli. Vzájomne sa dopĺňali tie deti, ktoré patria pod vládu toho istého stromu. Kriticky posúdili pravdivosť zistených informácií. A to bolo naozaj zaujímavé a zábavné.

Nadobudnuté vedomosti zo slovenského jazyka i literatúry si žiaci zopakovali zážitkovou hrou PAVUČINA. Vytvárali ju položením vopred pripravenej otázky a hodením klbka spolužiakovi, ktorý na otázku musel odpovedať. Žiak, ktorý chytil klbko, odpovedal a položil ďalšiu otázku inému spolužiakovi. Keď sa všetci žiaci vystriedali, vznikla pavučina otázok a odpovedí.

Na hodine biológie sa pani učiteľka a žiaci 5. ročníka zahrali na mladých bádateľov objavujúcich hmyz hlavne v okolí jazierka a jabloňového sadu. Hodina prebiehala v priestoroch našej záhrady formou zážitkového vyučovania. Témou bolo pozorovanie lúčneho a vodného hmyzu. Žiaci boli veľmi úspešní v odchyte pozorovaných objektov, darilo sa im najmä pri jazierku. Po hladine sa pohybovali korčuliarky a vodomerky, preletela aj vážka. Na lúke ulovili pomocou sieťky koníka, mravca, včelu, cifrušu a malého križiaka. Živý hmyz umiestnili do priesvitných plastových pohárikov s malými otvormi na viečkach. Hmyz pozorovali pomocou lupy a zakresľovali si ho do zošitov. Počítali končatiny, sledovali stavbu tela, jeho pohyb a aj správanie. V závere hodiny všetky jedince vrátili živé a celé späť do prírody. Pre deti bolo veľmi zaujímavé ocitnúť sa v koži entomológa a vyskúšať si v praxi malú výskumnú činnosť.

Reflexia na konci hodiny potvrdila, že žiakom sa vyučovanie v našej Záhrade, ktorá učí, páčilo. Určite si ho ešte zopakujeme.

Mgr. Martina Štullerová a Mgr. Stanka Skruteková
ZŠ s MŠ Jelšava

 

Čítať 999 krát Naposledy zmenené nedeľa, 04 júl 2021 17:13

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!