utorok, 06 máj 2014 17:04

Deň Zelených škôl v ŠZŠ Klenovec

Napísal(a) Ivana Horváthová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

klenovec 07aDeň Zelených škôl oslavujú 16. apríla školy (aj naša) zapojené do programu Zelená škola. Prostredníctvom tohto dňa, ktorý je prepojený aj s Dňom Zeme, žiaci a učitelia skrášľujú okolie svojich škôl a netradičnými spôsobmi poukazujú na environmentálne témy. Enviroaktivitám je venovaný nielen 16. apríl, ale celé obdobie od 14. do 27. apríla 2014. (Pre nepriaznivé počasie sme jednu z aktivít preložiť o týždeň neskôr.) 

Zelená škola, v ktorej to žije  

My sme sa týchto dňoch zamerali najmä ďalšie využitie odpadu. Vzniklo z toho mnoho zaujímavých a kreatívnych výtvorov.
Do tejto aktivity sme zapojili aj deti z MŠ K. Pajera a žiakov I. stupňa ZŠ V. Mináča v Klenovci, ktorí tiež počas spomínaného obdobia vytvorili veľa neobyčajných recyklovýrobkov.

Najväčší úspech však mala naša školská módna recykloprehliadka. Žiaci spolu so svojimi pani učiteľkami navrhli a vyrábali modely z odpadového materiálu, ktoré následne predviedli na predvádzacom móle. Je až neuveriteľné, čo všetko je možné vyrobiť z materiálu, o ktorom si myslíme, že už nie je potrebný. 

Zelená škola do ulíc

Propagáciu a osvetu starostlivosti o životné prostredie so zameraním na vodu – jej šetrenie a ochranu, sme 2. mája 2014 presunuli do ulíc. Postarali sa o to žiaci našej školy(ŠZŠ Klenovec), Základnej školy V. Mináča a Materskej školy K. Pajera v Klenovci prostredníctvom kresieb - kreslením kriedou na chodník. Boli tu tiež vystavené recyklovýrobky žiakov spomínaných škôl. Zároveň tu prebiehalo rovesnícke vzdelávanie formou 3 stanovíšť. Všetky stanovištia mali na starosti žiačky kolégia Zelenej školy.
Na prvom stanovišti žiačky oboznamovali verejnosť a deti s programom našej Zelenej školy, a zároveň tam prebiehali krátke aktivity, ako napr. správne triedenie odpadu, prideľovanie zvieracích stôp k zvieratám a pod. 
Na ďalšom stanovišti pripomínali dievčatá ostatným žiakom a verejnosti, že aj naša Zem má svoj sviatok a prečo sme sa tu vlastne zišli. Aby to prítomní mali na „očiach“ aspoň v ten deň, kreslili im farbičkami na tvár malú zemeguľu, či kvapku vody ako motív Dňa Zeme. Na oplátku nám zase oni nechali svoj podpis na malej kvapke, ktorá bola súčasťou veľkej „Kvapky pre našu planétu“. 
Posledné stanovište bolo situované pri novovybudovanej miestnej fontáne, kde úlohou zúčastnených bolo vyloviť udicou predmety, ktoré nepatria do vodných tokov.
Táto akcia prebehala v rámci Dňa Zelených škôl a vďaka projektu „Kvapka pre našu planétu“, ktorý finančne podporila Nadácie Ekopolis a spoločnosť NESTLÉ Slovensko v rámci programu „Nestlé pre vodu v krajine“. 
Ivana Horváthová, Klenovec

 

Čítať 2421 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:12

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!