sobota, 05 október 2019 23:32

Výstup na Železník začína v Rákošskej Bani, miestnej časti obce Rákoš Doporučený

Napísal(a) Július Pavelko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Po nultom ročníku Výstupu na Železník v roku 2017, ktoré organizovalo Občianske združenie Rákošská cächa so sídlom v Rákošskej Bani v spolupráci TO KST Dúbrava Jelšava, a ktorého i napriek zlému počasiu sa zúčastnilo 45 účastníkov, sa organizátori rozhodli pokračovať v tejto akcii. Po skúsenostiach z minulého roku sa organizátori tejto akcie rozhodli, že 1. ročník Výstupu na Železník presunú o mesiac skôr, a tak 13.10 2018 nadišiel ten správny čas na začatie peknej tradície v okolí vrchu Železník, ktorého súčasťou je nielen pekná príroda, ale i bohatá banská história. Výstup začína v miestnej časti obce Rákoš, v Rákošskej Bani, nielen preto, že tam má sídlo Občianske združenie, ale aj preto že je to oblasť, kde pred 120 rokmi bol najväčší rozmach baníctva v okolí,

po vyrazení 308 m hlbokej šachty na banskom poli Rákoš IV. Vďaka tejto udalosti vznikla následne banská osada Rákošská Baňa v tých časoch Rákosbanyatelep. Týmito, ale aj inými zaujímavými informáciami z okolia privítal 3.10.2018 účastníkov výstupu predseda Občianskeho združenia Rákošská cächa p. Július Pavelko, ktorý je aj členom TO KOS Tisovec. Toto uvítanie prebehlo pred krátkou registráciou v klubovni OZ, a uhradení účastníckeho poplatku vo výške 3€, v ktorom bolo okrem občerstvenia aj magnetka a kalendárik na pamiatku. Po zaregistrovaní všetkých účastníkov, ktorých bolo v tomto roku 96, sa dav začal presúvať po zelenej značke popri už spomínanom banskom závode a zdatných platanoch javorolistých do obce Rákoš. Tu, za stálej asistencie predsedu OZ, sa prešlo popri odbočke na hrad Rákoš okolo ranogotického kostola z 13. st. cez obec Rákoš, ktorá si v tomto roku pripomenula 700. výročie prvej písomnej zmienky o obci. Pri mapovej infotabuli, ktorá je križovatkou zelenej a žltej značky, sa účastníci nasmerovali na žltú, ktorá ich prevedie celou lesnou časťou tohto výstupu.

2019 10 12 plagat zeleznikPri vstupe do lesa účastníkov víta nová vstupná brána Náučného chodníka malých netopierov, ktorý budujú za finančnej pomoci Nadácie Volkswagen a š. p. Lesy SR opäť členovia občianskeho združenia.

Po miernom stúpaní, ktoré lemujú zabezpečené staré banské diela, kde sa v súčasnosti nachádza zimovisko vzácnych druhov netopierov, sa turisti dostávajú už strmším stúpaním na hrebeň východného svahu potoka Rakyš, kde sa im za pomoci krásneho jesenného počasia naskytajú úžasné výhľady zo skalných masívov tohto hrebeňa. Po hodinovom stúpaní prichádza vhod malá prestávka na lokalite Pri Javore, odkiaľ po rovinatej zvážnici sa dostávame na lúku Antalka, ktorá bola niekedy súčasťou ďalšieho banského komplexu baní na Železníku. Tu po krátkej prestávke vyrážame na posledné stúpanie, ktorého záver bude vrch Železníka, ktorý má 814 m n. m. Pri dosiahnutí vrcholu, sa po vyfotení pri vrcholovom smerovníku účastníci presunú pomocou drevenej preliezky cez plot zverníka Rákoš, a po asi 500 m úseku, tento opustia otvorenou bránou. Po klesaní lesnou zvážnicou sa dostávajú na banskú osadu Ladislav (miestnu časť Sirk-Železník), kde okrem malého občerstvenia majú účastníci možnosť nahliadnuť do známeho kina Stachanov v Železníku, ktoré zabezpečili organizátori v spolupráci z Občianskym združením Skryté poklady Slovenska, kde ich priamo predseda p. Bene poinformoval o tejto pamiatke. Po tomto malom prekvapení sa účastníci presúvajú do obce Sirk, ktorá je tiež súčasťou banskej histórie a asi po 1 km úseku chôdze po cestnej komunikácii už zelenej značky, prichádzajú k technickej pamiatke, a to „Starej peci“ v Červeňanoch. Z miestnej časti „staré“ Červeňany sa účastníci presúvajú cez miestnu časť „nové“ Červeňany, na zachovalý násyp úzkorozchodnej železničky, ktorá viedla zo Sirku do Rákošskej Bane, a ktorá všetkých účastníkov dovedie popri zachovalej chladiacej fontáne Zemianskeho parku späť na Rákošskú Baňu.

Tu všetci účastníci tohto výstupu, ktorí počas piatich hodín prejdú 16 km trasu, sa občerstvia chutným guľášom a nápojom a v priateľskom stretnutí pri zvukoch gitary si oddýchnu či utužia priateľstvo, a organizátorom dajú námety a energiu do ďalšieho ročníka.

Občianske združenie Rákošská cächa týmto pozýva všetkých priateľov prírodných krás a baníckej histórie na 2. ročník Výstupu na Železník, ktorý sa uskutoční dňa 12.10.2019 so začiatkom o 8.30 hod. z Rákošskej Bani.

Július Pavelko

 

Čítať 2038 krát Naposledy zmenené pondelok, 07 október 2019 15:11

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!