×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/sport/turistika/planina
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/sport/turistika/planina
streda, 16 február 2011 13:41

Človek sa cíti malý ako mravček, keď sa pred ním rozprestiera nádhera našich hôr Doporučený

Napísal(a) Martina Rusnáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Ako som sľúbila v predchádzajúcom článku o prechode Stolickými vrchmi, zúčastnili sme sa aj 33. Zimného  prechodu Muránskou planinou. V sobotu 12.2.2011, presne po týždni, sme sa znova zhromaždili na parkovisku pred Billou v Revúcej, kde už čakali autobusy, ktoré nás vyviezli na Javoriny. Bežkárov bolo málo, keďže snehu niet, ale predsa sa len niekoľko odvážlivcov našlo. Počasie bolo všelijaké, chvíľu snežilo, chvíľu dul silný severák, potom vyšlo slnko a znova sneh a vietor, ktorý sa ale nakoniec celkom upokojil. Aspoň rozohnal sivé mračná a ukázalo sa slniečko, ktoré sa nám opieralo do červených líc.
Základná trasa viedla z Javoriny cez Veľkú Lúku na chatu Pod hradom,

kde bolo pripravené malé občerstvenie v podobe čaju s rumom, pre deti malá sladkosť. Odtiaľ bol možný výstup na Muránsky hrad, keďže bolo jasno a výborná viditeľnosť, naskytli sa turistom nádherné výhľady do celej revúckej doliny. Tento rok sme túto možnosť nevyužili a na hrad sme už z časových dôvodov nevystúpili, keďže sme nešli po tejto klasickej trase.
Na Veľkej Lúke sme sa oddelili od ostatných turistov a vydali sa na trasu na Maretkinú. Táto trasa sa za dobrých snežných podmienok využíva pre bežkárov, tentoraz ale bola prístupná aj pre peších. Na chate na Maretkinej sme si dali malú prestávku na čaj a stadiaľ odbočili na Poludnicu, odkiaľ sme videli hádam až do Plešivca. Bola vynikajúca viditeľnosť, dolina ako na dlani, čoho dôkazom sú aj fotky, ktoré sa nám tam podarilo urobiť. Pohľad pre bohov.... človek sa cíti malý ako mravček, keď sa pred ním rozprestiera nádhera našich hôr.
Z Poludnice sme sa vrátili na cestu a pustili sa naspäť na Veľkú Lúku a odtiaľ na chatu pod Muránskym hradom. Boli sme asi jediní, ostatní turisti z našej trasy sa pustili ďalej na Lopušné, Havranie, Studňu cez Kľak až do Muráňa, kde sme sa napokon stretli všetci v školskej jedálni pri výbornom guláši s pivom, ktoré boli súčasťou občerstvenia. Odtiaľ už bol individuálny rozchod domov.
Napriek ranným výkyvom počasia sa prechodu zúčastnilo veľa turistov rôzneho veku. Veríme, že tento XXXIII. ročník nebol posledným a o rok sa stretneme znova.
Text a foto: Martina Rusnáková

{gallery}sport/turistika/planina{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 2591 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:11

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!