Vytlačiť túto stránku
nedeľa, 22 september 2013 20:55

Kde odfúklo deviatich prihlásených pilotov na IX. ročník Memoriálu Rudolfa Andogu z Dobšinského kopca?

Napísal(a) Štefan Andoga
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Presne týždeň po úspešných I. ME F3F FAI na Donovaloch sa piloti tejto kategórie stretli na IX. ročníku Memoriálu Rudolfa Andogu na Dobšinskom kopci, aby si uctili tohto všestranného leteckého modelára, bývalého reprezentanta ČSSR, SSR, SR, viacnásobného Majstra Slovenska. Rudolf Andoga reprezentoval a vynikal najmä v kategórii F1C FAI - voľné motorové vetrone. To bola jeho prioritná kategória, no vynikal aj v kategórii F2D, F3D, F3A, RC V2 a ďalšich.
Propozície súťaže boli zverejnené polroka pred súťažou, napriek tomu, že to bola iba verejná súťaž. Pôvodný termín 14.-15. september 2013 bol z dôvodov konania ME F3F na Donovaloch bol preložený na 21.-22.september 2013. Predbežne na súťaž bolo prihlásených 14 pilotov, z ktorých ani jeden nerešpektoval požiadavky zverejnené v propozíciách, ktoré nebudeme rozoberať. Ale nedá mi nepovedať fakt, že zodpovednosť modelárov a to nielen v F3F ale aj v ostatných kategóriách je na veľmi nízkej úrovni. Tento fakt spôsobuje organizátorom nemalé problémy pri zabezpečovaní súťaže!!!
Z pôvodne

prihlásených pilotov však na súťaž prišlo iba päť, podotýkam iba päť!!! Uvedomujem si,že súčasná neradostná ekonomická situácia, nedovoľuje viacerým pilotom si dovoliť taký luxus a niečo zainvestovať aj na verejnú súťaž. Ale sú postupy, ako oznámiť v akceptovateľnom čase poriadateľovi, že na súťaž neprídu a ten sa potom zariadi podľa toho, aká je momentálna situácia. Modelári si neuvedomujú, že počet pilotov nie limitujúci čo sa tyká nákladov. Náklady na rozhodcov, doprava, stravu, cestovné, nocľah je ten istý pri piatich ako aj pri päťdesiatích. No ekonomický efekt sa ukáže pri nízkom počte, keď vklady, ktoré sú podstatné na uvedené výdavky od piatích pilotov nepokryje prakticky nič!! 

MK HAWKS na základe toho oznámuje pilotom, žeTi, ktorí sa prihlásili a neprišli na súťaž bez ospravedlnenia bude im v budúcnosti odmietnutá ich účasť na podobných podujatiach, ktoré bude MK organizovať!!!
No i napriek tomu, čo som uviedol IX. ročník sa konal. Ráno v sobotu na kopci boli podmienky na Gugli dosť nepriaznivé. Čakali sme do 11.00 hod., keď sa rozpršalo. Nič sa nedialo, sadli sme aut a odišli na obed do hotela Priehrada v Dedinkách. Naobedovali sme sa a asi okolo 13.00 hod. obloha nad Palcmanskou Mašou a Guglom sa vyjasnila. Po prechode frontu zo severu sa silne rozfúkalo a podmienky na lietanie boli optimálne. Fúkal SZ, S až SV vietor o sile okolo 15 metrov za sekundu. Postavili sme bázy, odskúšali a o poldruhej poobede sme začali lietať. Časy dosiahnuté počas súťaže sú porovnateľné s hociktorou majstrovskou súťažou /viď.VL/. Čo je podstatné, že atmosféra bola priateľská, športovo - kamarátska.
Odlietali sme 15 letových kôl !!!
V súťaži zvíťazil veľmi dobrý pilot - reprezentant SR a účastník I. ME Vlado Šimo. Na druhom mieste sa umiestnil Štefan Andoga a na treťom Robo Bartók – mladý a nádejný svahár, štvrtý Tibor Šimko a piaty Milan Tkáčik.
Riaditeľ súťaže odovzdal športové poháre za asistencie Tibora Šimka a Mareka Vápeníka. Poďakovanie patrí Johanesovi Schlaterovi, Františkovi Andrašíkovi, ktorí sekundovali na štarte a na bázach. To isté platí aj na Mareka Vápeníka, ktorý na báze A účinkoval perfektne!!
Veľmi pekne ďakujem za účasť aj Katke Šimovej, ktorá nechýbala ani na jednom ročníku MRA.
Už sa tešíme na desiaty jubilejny ročník tejto súťaže.
Mgr. Štefan A n d o g a - Clostermann

VÝSLEDKY

 

Čítať 2437 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:23