Vytlačiť túto stránku
nedeľa, 13 marec 2016 12:34

Gemerská Poloma má šancu vyhrať Gemerskú šachovú ligu

Napísal(a) Ondrej Bašták Ďurán
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Družstvo šachistov Gemerskej Polomy dňa 12. marca 2016 privítalo v 5. kole účastníkov Gemerskej šachovej ligy na domácej pôde v tradičnej zostave: Róbert Szaszák, Ján Bacso, Ondrej Bašták Ďurán a Maxo Černický. 

Piate kolo GŠL prinieslo nasledovné výsledky: G. Poloma zdolala Revúcu 9:7, Betliar vyhral nad Štítnikom B vysoko 14,5:1,5 a Šítnik A nad Kráľom ešte vo vyššom pomere 15,5:0,5.

GL 15 16. Gem.POloma Page 2 tabPo piatom kole sa Gemerská Poloma drží stále na 2. mieste tabuľky po Revúcej. S 12 bodmi a skóre 44 je najlepším družstvom súťaže, pretože aj keď Revúca má rovnako 12 bodov, a navyše lepšie skóre (50), odohrala už 5 kôl - v 6. kole má pred sebou voľno, kým G. Poloma ešte len 4 kolá - voľno absolvovala v 4. kole. Polomčania majú tak pred sebou ešte 2 zápasy, v ktorých môžu teoreticky nazbierať ďalšie body, kým Revúčania odohrajú už len jeden zápas. 
Zaujímavým prvkom v súťaži je družstvo Štítnik A, ktoré doteraz neodohralo zápas z 3. kola s Tornaľou. Toto vynechanie kola tak deformuje celkový obraz tabuľky, pretože Štítnik A, ako favorit súťaže – v predchádzajúcom ročníku bol jej víťazom – by mohol mať po víťazstve nad Tornaľou namiesto súčasných 9 bodov 12, čo by znamenalo, že na prvých troch priečkach po 5. kole by boli 3 družstvá s 12 bodmi: Revúca, Gemerská Poloma a Štítnik A.
Práve medzi týmito družstvami sa bude lámať celkové víťazstvo v súťaži. V 6. kole, ktoré sa odohrá 9.4.2016 v Betliari, čaká Gemerskú Polomu rozhodujúci zápas so Štítnikom A, víťazstvo nad ktorým by polomčanom zabezpečilo titul Majstri Gemera v praktickom šachu. Za predpokladu, že by zvíťazili aj nad Štítnikom B v 7. kole, ktorý sa momentálne nachádza na 5. mieste tabuľky s jedinou výhrou.
Karty môže ešte zamiešať aj zápas medzi Revúcou a Štítnikom A v 7. kole súťaže, ktoré sa odohrá 23.4.2016 v Štítniku. Ak by Revúca zdolala Štítnik A, a Polome sa nepodarilo vyhrať v predchádzajúcom kole nad Štítnikom A, v tabuľke by sa mohli ocitnúť na prvých 3 pozíciách družstvá s rovnakým počtom bodov 15. Potom by o konečnom poradí rozhodlo skóre.
Ondrej Bašták Ďurán

 

 

Čítať 2178 krát Naposledy zmenené nedeľa, 13 marec 2016 17:50