utorok, 18 september 2018 18:02

V Čiernom Potoku záhradkári vystavovali vlastné eko-produkty Doporučený

Napísal(a) J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(3 hlasov)

Hoci počtom obyvateľov malá obec Čierny Potok je rozložená pozdĺž potoka rovnakého mena, má takmer 4 kilometre. Pritom kataster sa tiahne takmer o kilometer viac. V obci zanikla škola, potom krčma a nakoniec aj obchod. Za základnými potravinami musia chodiť nakupovať obyvatelia do susedných obcí. Nuž a tak akoby sa obyvateľom ozvali ich predkovia, ktorí na dolniaky prišli takmer pred 100 rokmi najmä z Podpoľania. Úrodnejšia zem ako na lazoch prinášala lepšie a najmä pestrejšie plody našej matičky zeme. Iba v januári tohto roku založila skupinka nadšených žien v obci Slovenský zväz záhradkárov. Za svoju predsedníčku 20-členný spolok zvolil hlavnú iniciátorku založenia takejto organizácie pani Helenu Stanovú - Vilhánovú, ktorá sa po odchode do dôchodku vrátila z Košíc do svojho rodiska.

Nuž a už 15. septembra 2018 v sále kultúrneho domu v obci pripravili výstavu svojich plodov a naviac aj ručných prác.

Výstava mala štyri samostatné druhy produkcie: ovocie, zelenina, kvety a remeslá. Je zaujímavé, že vo všetkých kategóriách sa opakovali takmer tie isté mená. V každej kategórii sa prihlásilo do výstavy po desať vystavovateľov. Výstava trvala od 10.00 hodín do 18.00 hodín uvedeného dňa. Päťčlenná hodnotiaca porota po skončení prehliadky produktov o 18.00 hod. vyhodnotila v každej kategórii prvé tri miesta, ale ocenený bol takmer každý vystavovateľ. Na otvorení výstavy zahradkárov v Čiernom Potoku sa zúčastnili aj zástucovia Okresného zväzu záhradkárov z Rimavskej Soboty, ktorí sa o jej pestrosti a urovni vyjadrovali pozitívne.

Návštevníci výstavy si po jej zhliadnutí pochutili na chutnom guláši z diviny, ktorý pripravili členovia miestneho poľovníckeho združenia a gazdinky - vystavovateľky napiekli aj chutné domáce koláčiky a zákusky. Okrem čapovaného piva organizátori ponúkali k občerstveniu aj čerstvú ovocnú šťavu, ktorý vyrábali na mieste výstavy z vystavovaného ovocia.

Osobitnú pozornosť návštevníkov upútali rezbárske práce Petra Gibalu, z ktorých niektoré tvoria trvalú dekoráciu kultúrneho domu.

Pred ukončením výstavy starostka obce Svetlana Šufliarska - Zaušková poďakovala organizátorom výstavy a vystavovateľom za veľmi peknú akciu a vyslovila želanie, aby sa z tejto výstavy stala obecná tradícia, čo prítomní odsúhlasili ďakovným potleskom.

Krásne exponáty Vám priblížia aj fotografie autora príspevku.

JUDr. Jozef Pupala

 

Čítať 4270 krát Naposledy zmenené utorok, 25 september 2018 10:57

Galéria obrázkov

1 komentár

  • Odkaz na komentáre Dušan Sebíň streda, 26 september 2018 14:15 Napísal(a) Dušan Sebíň

    Rodáci, zorganizovali ste super akciu, za ktorú Vám patrí veľké poďakovanie. Prajeme Vám do ďalšej práce vo Vašej organizácii a na rok Vás isto prídeme pozrieť. Dušan a Vlasta Sebíňovci z Viesky.

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!