sobota, 13 december 2014 14:26

Gemer je stále vďačným priestorom pre tvorcov poštových známok

Napísal(a) bš
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

rv znamka khp1aGemer so svojim čarom prírody a kultúry je významným regiónom Karpát. Z väčšej časti je dnes súčasťou Slovenska a tomu zodpovedá i jeho zastúpenie vo filatelistických materiáloch. V Maďarsku vydali niekoľko emisií o prírode a jaskyniach Aggteleckého národného parku. Z osobností pôsobiacich na tomto území venovali známku napr. Andreasovi Cházárovi (nar. v r. 1745 v Joviciach, zomrel v r. 1816 v Rožňave), právnikovi a priekopníkovi liečebnej pedagogiky. 
Rožňava sa v r. 2000 dočkala prvej poštovej známky zobrazujúcej strážnu vežu na námestí a Revúca v roku 2002 s prvým slovenským gymnáziom. Z osobností sme viacrát zaznamenali vydania s P. J. Šafárikom a matematikom Jur Hroncom. Podobne boli vydané i slovenské rozprávky P. E. Dobšinského ako ilustrácie Ľ. Fullu (1968) a v r. 2008 ilustrácia P. Uchnára. 
Prírodné krásy Muránskej planiny boli vydané v hárčeku (2010) a podobne i jaskyne Slovenského krasu (Domica a Ochtinská aragonitová jaskyň) zapísané v zozname UNESCO (1997). Vzácne je rytecké zobrazenie Dobšinskej ľadovej jaskyne z rúk majstra

M. Činovského (2011). Zo stavebných architektonických pamiatok si filatelisti uložili známky s vyobrazením románskej rotundy v Šiveticiach (2009), kaštieľom v Betliari (2010), hradom Krásna Hôrka (1998) a v januári 2015 bude pod poradovým číslo 580 vydané zobrazenie Mauzólea Andášiovcov v Krásnohorskom Podhradí.

Milovníci výtvarného umenia sa v minulosti potešili najmä v roku 2000 vydaním zobrazenia fresky "Snímanie z kríža" (14 stror.) z Koceľoviec. Monumentálne pôsobí hárček "Metercia" z dieľne majstra F.Horniaka (2011) zobrazujúcu tabuľovú maľbu z r. 1513 uloženú v katedrále v Rožňave.
Viaceré známky svojim námetom - obsahom sa nepriamo dotýkajú i histórie Gemera, napr. vydania k výročiu Slovenského povstania 1848-1849.
Filatelisti evidujú i né poštové doklady a materiály a tých je dosť. V závere spomeniem najmä príležitostné poštové pečiatky používané na poštách pri určitej príležitosti. Z oblasti Gemera ich môžete mať v zbierke vyše 20! Osemnásť z týchto PPP navrhol výtvarník Š. Burčo (a nájdete ich na www.pofis.sk pod heslom autori).
Čo by sme radi privítali na známkach v budúcnosti? Každý má svoju tému..., ale určite by tam mal byť malý organ z kostola v Štítniku, či príroda Slovenského krasu, osobnosti študujúce v Rožňave na dnes už zaniknutej škole na Ul. zeleného stromu, ktorá hrdo niesla pomenovanie po Samuelovi Tomášikovi.

[cincopa A8FApOs1FJiz]

 

 

 

Čítať 2223 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:17

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!