štvrtok, 25 apríl 2013 14:15

Gemerské včely sú úžasné: V súťaži o najlepší slovenský med pani Viera Baštáková získala I. miesto Doporučený

Napísal(a) vb
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

alt„Ak zahynie posledná včela na Zemi, ľudstvu ostanú štyri roky života. Žiadne včely, žiadne opeľovanie, žiadne rastliny, žiadne živočíchy, žiaden človek,“ povedal Albert Einstein. Včela, malý hmyz, pred ktorým väčšina ľudí má rešpekt, ak nie strach. Jej pichnutie je bolestivé, nepríjemné.   Ale je nesmierne usilovná a užitočná. Pre prírodu, pre človeka. Včelárenie má na Slovensku hlboké korene. V každej dedine v minulosti včeláril učiteľ a farár. Nebolo dediny, kde by neboli včely. Vznikali včelárske spolky


a aj dnes sa včelári združujú v organizáciách. V jednej z nich, v Základnej organizácii Slovenského zväzu včelárov Štítnik, pracuje ako tajomníčka pani Viera Baštáková. Žien, včeláriek, je na Slovensku málo, aj  keď máloktorý včelár pracuje sám, bez manželkinej pomoci. alt

 

  • Čo nám o sebe v súvislosti s včelárením povedala pani Baštáková?
  • Narodila som sa v rodine včelára. Otec s mamou včelárili od mladosti celý svoj život. Otec bol jedným zo spoluzakladateľov včelárskej organizácie v Štítniku. Mnoho rokov bol jej predsedom. Ja som od detstva trávila veľa času s rodičmi pri včelách, brávali ma so sebou i na kočovanie za včelou pastvou. Boli to pre mňa chvíle, kde ma učili  láske k prírode a  včelám. Bez tejto lásky sa včeláriť nedá. A keď som sa vydala, manžel začal pracovať pri včelách s mojím otcom. A tak postupne sa z neho stal tiež včelár. Ako deti odrástli a my sme ostali sami, včelárime spolu.

altJe to náročná a ťažká práca, vyžaduje si mnoho času, umu a zručnosti. Ťahúňom je, samozrejme, manžel. Ale navzájom sa dopĺňame. Spolu pracujeme aj v Základnej organizácii Slovenského zväzu včelárov Štítnik, manžel Vladimír ako predseda a ja som tajomníčkou.   Obhospodarujeme 75 včelstiev. I túto zimu nám všetky včielky prežili, z čoho máme obrovskú radosť.

V roku 2012 som sa s naším medom zúčastnila súťaže o najlepší slovenský med a získala som I. miesto v kategórii jednodruhových medov v rámci Slovenska na Celoštátnej poľnohospodárskej výstave Agrokomplex Nitra 2012.   Je to veľké ocenenie našej práce, lebo kvalitný med prinesú len zdravé a silné včelstvá. A tie sú také len vtedy, keď sa včelár o ne dobre postará.

VB

{jcomments on}

 

 

 

Čítať 3484 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:17

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!