×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/priroda/moto
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/priroda/moto
štvrtok, 13 marec 2014 14:45

Klub paličkovanej čipky v Rožňave pripravuje výstavu ČARO ČIPKY

Napísal(a) Valéria Munková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv caro-cipky1aKlub paličkovanej čipky pri Gemerskom osvetovom stredisku v Rožňave bol založený v roku 2000, je to voľné združenie nadšenkýň pre túto krásnu techniku ručnej práce. Základným poslaním klubu je uchovávanie a rozvíjanie tradičnej gemerskej čipky. Svoju činnosť zameriavajú na tvorbu čipiek podľa starých vzorov, tvorbu podľa vlastných návrhov ale aj na tvorbu čipiek spracovaných podľa rôznych predlôh a vzájomné odovzdávanie skúseností. Členky klubu každoročne na rozvoj a podporu vlastnej tvorby určujú novú tematiku na zhotovenie prác, ako čipka v kruhu, v šesťuholníku, v trojuholníku, gemerský motív zakomponovaný do vejára, do pásika a pod. Zhotovené diela sú každoročne vystavené na Medzinárodnom workshope paličkovanej čipky “Paličkovanie, csipkeverés, koronki“, ktorý sa v tomto roku bude konať už po siedmykrát.
"Členky klubu svoju tvorbu prezentujú na výstavách organizovaných v rámci Slovenska ale aj v zahraničí. Tradične sa zúčastňujú Medzinárodnej konferencie paličkovanej čipky „Palócföldi csipkekonferencia és kiállítás“ v Szécsényi (Maďarská republika), Medzinárodného festivalu paličkovanej a šitej čipky „Międzynarodowy Festiwal Koronki

Klockowej“ v Bobowej (Poľská republika), Medzinárodného festivalu paličkovanej čipky Soľná Baňa – Prešov,“ uviedla Valéria Munková, referentka strediska.
Ich práce mohli návštevníci vidieť na podujatiach paličkovanej čipky v Pribyline, v Trenčíne, v Liptovskom Mikuláši, v Prahe, v Trebišove, v Bratislave ale aj v Moškovci, vo Francúzsku a pod. V rokoch 2009 – 2010 sa klub zapojili aj do projektu Čipkárska cesta a Slovenská architektúra v čipke, organizovaný Múzeom v Liptovskom Mikuláši, dodala V. Munková.
Na výstave ČARO ČIPKY bude prezentovaná tvorba podľa vlastných návrhov, tvorba podľa iných a neznámych návrhov. Návštevník výstavy spozná aj tradičné gemerské motívy rozkreslené a vyhotovené členkami klubu paličkovanej čipky.
Práce budú vystavené v priestoroch Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, Ulica lipová č. 3 v dobe od 18. do 26. marca 2014.

(Tlačová správa - Gemerské osvetové stredisko)

 

 

Čítať 2472 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:23

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!