streda, 15 január 2014 10:20

Pred sto rokmi k fašiangovým fánkam a šiškám patrili aj škoricníky

Napísal(a) mg-od-r
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

fasiangove skoric1aPráve pred sto rokmi v čase fašiangov sa rozšíril zaujímavý recept uverejnený vo vtedy známom slovenskom ženskom časopise Dennica. Objavil som ho náhodou v súvislosti s pridaním starých slovenských tlačovín na internet. Iste obohatí aj váš domáci zoznam starších receptov. Uverejňujem ho upravený do súčasného spisovného jazyka aj s úvodom:
"Doba fašiangov, t. j. vyprážania, je tu, a tak k obvyklým fánkam a šiškám pridružíme - ako všetkého dobrého do tretice - škoricníky, ako výbornú pochúťku. No veď dakde by sa ani fašiangy nerátali, nebyť vyprážania. To len pre zmenu a výber iných možností, lebo ináč, ako nepriateľka všetkých zbytočností, i v tomto neradím zbytky robiť!
Postup: 14 dkg masla sa zmiesi s 30 dkg múky (jemnej), 6 žĺtkov, 2 celé vajcia, trošku soli, spolu sa zmieša s dobrou sladkou smotanou, ale i kyslá môže byť - pri nedostatku oboch, pravda, i mlieko zbaví. Obratne sa vypracuje, až sa od ruky cesto delí, vyvaľká, nie prihrubo (ako na fánky) - od dobrej smotany cesto rastie. Ostrôžkou vykrojiť kúsky, koľké treba, na rúrku, jeden kraj cesta potrieť bielkom a druhým krajom založiť, aby sa cesto zlepilo. Do horúcej masti vložiť a pridŕžať tak, aby nebolo opreté na

dne, zvrchu zručne polievať horúcou masťou, až sa samo oddeľuje a skĺzne do masti, kde sa dopraží pri dodatočnom obrátení (len privčas nespustiť dolu, aby kúsky nespľasli, ale ostali pekne okrúhle). Keď sú už žlté, pozorne na habarku nastoknúť, vybrať a hneď horúce pripravenou „posýpkou" posypať dobre dohusta znútra i zvonku, ukladať pekne na misu, na teplom držať, aby sa teplé ponúkali. Tá dobrá posýpka je: z polovice cukor a škorica, oboje na prášok utlčené. Keď sa chce ešte trocha ozdoby i príchuti, ale i práce pridať, nuž sa môže zľahka dnu potrieť rozriedeným jemným lekvárom, no i bez toho je výborné. Z toľkoto cesta je asi 50 kúskov. Dokladám, že keď sa môžu dve osoby okolo toho obracať, ide to o moc zručnejšie a rýchlejšie."

R.

Foto: ilustračné

{jcomments on}

 

Čítať 2402 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:39

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!