×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/foto/biby
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/foto/biby
streda, 29 január 2014 10:28

Šitiu krojovaných bábik sa venuje s menšími prestávkami približne pätnásť rokov

Napísal(a) mg-od-ms
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ms SAM 0820bUpútala ma peknými krojovanými bábikami, ktoré má uložené aj na sociálnej sieti. Výnimočné boli najmä vlachovským krojom, do ktorého má oblečené mužské, ženské i detské postavičky. Pravda, medzi nimi nájdete aj iné kroje z Gemera a tiež z iných regiónov Slovenska. Viem, že nie je sama, ktorá má podobného koníčka. Nezaháľa, nenudí sa ani v tomto veku, ale našla si záľubu a tej sa celá oddala. O koho ide? Prečítajte si nasledovné riadky.

Volám sa Mária Stachurová a bývam vo Vlachove, som už na dôchodku. Aj keď mám tiež iné záľuby, každú voľnú chvíľku venujem šitiu, vyšívaniu. Teraz obliekam párik do podpolianskeho kroja a párik do goralského kroja. Je to pre mňa niečo nové, ale mám rada výzvy, budem sa snažiť urobiť čo najkrajšie kúsky.

Pani Stachurová, Vaše krojované bábiky sú veľmi pekné. Odkedy sa ich šitiu venujete a ako ste sa k nim dostali?

SAM 0909Šitiu krojovaných bábik sa venujem s menšími prestávkami približne 15 rokov. Už ako malé dievčatko som rada šila, neskoršie háčkovala, plietla deťom čiapky, svetre a iné drobnosti, milovala som kreslenie. Keď som mala 14 rokov zakladal sa u nás folklórny súbor a ja som si okamžite zamilovala folklór. Bola som tanečnicou folklórneho súboru Stromíš

v našej obci, až do môjho odchodu za manželom do Karvinej. Žila som tam niekoľko rokov. Po manželovom pracovnom úraze som sa s chlapcami vrátila domov do rodnej obce Vlachovo. Folklórny súbor Stromíš fungoval stále, ale ja som sa tam už nevrátila. Zastúpil ma syn, a vlastne na jeho podnet som začala bábiky šiť. Prišiel domov a pýtal sa ma, či by bol problém ušiť bábiku v kroji pre kamaráta. Potrebuje ju ako darček do Talianska. Keďže ja som toho názoru, že oči sa boja, ale ruky spravia, tak som súhlasila, a tak moja prvá bábika cestovala hneď do Talianska.

Vykúzliť bábiku, ktorá je maličká a k tomu, aby sa na pomerne malom priestore spravili podrobné krojované výšivky musí mať človek isté predpoklady. Alebo ste sa niekde učili tejto práci?

Som samouk, teda sama som sa naučila nielen šiť, ale aj iné ručné práce, ktoré k zhotoveniu bábiky potrebujem. Iba kurz paličkovanej čipky som absolvovala, lebo aj táto ručná práca ma očarila. Potrebujem hlavne chuť niečo pekné vytvoriť.

Čo všetko k vyhotoveniu krojovanej bábiky potrebujete a ktoré kroje sú pre vás najmilšie?

SAM 1232Mám veľa látok, stužiek, čipiek, gombíkov, bavlniek, koženku, kožu. Už mi niektorí ľudia aj posielajú nepotrebné čipky a iné ozdôbky. Vraj - ty to využiješ. Ušiť bábiku, peknú autentickú bábiku je veľmi náročné. Kroje z môjho okolia poznám, ale napriek tomu si ešte podrobne naštudujem detaily krojov, mám vzory. Bábiky z iných oblastí si podrobne naštudujem s materiálom..., napríklad Myjavu, Podpoľanie, či goralské. Každá bábika sa dá zobliecť a znova obliecť. Výroba bábik podľa náročnosti trvá približne tri týždne, až mesiac. Šijem na ženy oplecko, spodničku, zásterku, lajblík, z koženky čižmičky, vyrobím venček alebo čepiec, gorálky na krk, či cilingáše na pripnutie čepca. Zamilovala som si náš kroj z Gemera, z mojej rodnej obce Vlachovo.

Iste o Vašej práci vedia nielen vo Vlachove. Pokúsili ste sa so svojím krojovaným sprievodom aj niekde ukázať a prezentovať svoju prácu?

SAM 3185Reprezentovala som obec s mojími prácami na Podpolianskych slávnostiach v Detve. Boli tam súbory z každého kúta republiky, ale naše ženy a dievčatá boli nádherné a obdivované. Chodím aj na jarmoky, bola som i na Cassovia fest-e, ale väčšinou obliekam bábiky ako prezent do zahraničia. Sú už roztrúsené po svete, a to v Taliansku, Maďarsku, Rakúsku, Česku, Amerike, Kanade, Brazílii.

A čo hovoria ľudia o Vašej šikovnosti?

SAM 1510Zatiaľ mám pekné referencie, moje bábiky sa ľuďom páčia. Podporujú ma v tom hlavne moji synovia a inšpiruje malá vnučka, ktorej som prvý kroj ušila keď mala 9 mesiacov. Teraz má 3 roky a má už druhý kroj. V súčasnosti je na Slovensku už veľa žien, ktoré sa venujú tomuto koníčku. Momentálne si šijem bábiky do svojej zbierky, aby som ich mohla poskytnúť na rôzne výstavky. Máloktorá sa pri mne zdržala dlhšie.

Otázky pre Máriu Stachurovú položil a za odpovede ďakuje Ondrej Doboš

 

{jcomments on}
Čítať 9038 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:47

1 komentár

  • Odkaz na komentáre Margita Ivanová štvrtok, 21 marec 2019 21:49 Napísal(a) Margita Ivanová

    Dobrý večer,mám otázku - bábiky kupujete? a odkiaľ?
    Už dávnejšie rozmýšľam ,že by som sa začala zaoberať touto krásou,ale neviem,ako začať.Poradíte?Ďakujem

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!