×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/foto/kekenak
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/foto/kekenak
piatok, 12 apríl 2013 11:47

Včelári z Jelšavy na výročnej schôdzi riešili aj zabezpečenie jarných prehliadok včelstiev, zabezpečovanie liečiv a dotácií Doporučený

Napísal(a) A.S.
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Členovia Slovenského zväzu včelárov, Základnej organizácie v Jelšave sa v sobotu 23. marca 2013 zišli na výročnej členskej schôdzi v priestoroch Klubu dôchodcov v Jelšave. Tajomník ZO Ing. Marian Laciak vo svojej správe zhodnotil minulé obdobie a oboznámil priateľov včelárov s prebiehajúcim jubilejným rokom, v ktorom si pripomenú 85. výročie vzniku svojej základnej organizácie.
Na členskej schôdzi boli prítomní aj pozvaní hostia MVDr. Ján

Šeševička, poslanec Banskobystrického samosprávneho kraja a Ľubomír Miklo, predseda Záhradkárskeho spolku v Jelšave. Po privítaní a schválení návrhu rokovacieho programu v úvode Ing. Laciak hovoril o ťažkom období posledných rokov, keď ešte stále pretrváva hospodárska a ekonomická kríza. Vysoká nezamestnanosť má dopad na kúpyschopnosť obyvateľstva a zlá situácia v potravinovom sektore, ktorým otriasajú stále nové prípady potravinových škandálov vyvolávajú v ľuďoch nedôveru. ktorá sa len ťažko opätovne získava. Tak ako iní výrobcovia potravín, aj včelári musia čeliť podobnému problému - dovozu lacných medov, hlavne z Číny. Ing. Laciak ďalej hovoril o význame slovenského včelárstva, ktoré je vďaka mnohoročným skúsenostiam a geograficko - klimatickým podmienkam závideniahodné pre celý vyspelý včelársky svet. Slovensko sa na celkových stavoch včelstiev v EÚ podieľa cca2 %, čo je viac ako jeho územný podiel. „V našej ZO SZV je situácia, že včelárstvo je skôr tradícia alebo koníček, určite to nemôže byť hlavným príjmom, človek sa včelárom stáva skôr že včely zdedil alebo sa priženil k niekomu, kto sa tomu venuje,“ povedal tajomník ZO.
Členovia sa v ďalších bodoch venovali hodnoteniu činnosti nového výboru v roku 2012 na čele s predsedom Ladislavom Matejom, ktoré sa zameriavalo na najdôležitejšie problémy, hlavne na zabezpečenie jarných prehliadok včelstiev, zabezpečovanie liečiv a dotácií na opeľovaciu činnosť (dotácia na včelstvo oproti r. 2009 bola len 1/3) a audiovizuálnu techniku. V roku 2012 klesol aj počet včelstiev, keď naši včelári zaznamenali 22 včelárov s 350 včelstvami, čo znamená oproti roku 2009 (33 včelárov so 634 včelstvami) postupný každoročný pokles. Najviac včelstiev má Stanislav Furman – 64 rodín. Najmladším členom je Otto Oravec (47 rokov), najstarším je 88-ročný bývalý dlhoročný predseda Jozef Lopušek.
Dôležitou súčasťou práce organizácie je zdravotná starostlivosť o včelstvá, ktorú metodicky usmerňuje Regionálna veterinárna a potravinová správa Rimavská Sobota. Liečivá si naši včelári zabezpečujú prostredníctvom MVDr. Františka Šafařa z Bátky. Liečivá sú drahé a v poslednom období sa propaguje aj kyselina mravčia.
Záverom včelári hodnotili aj svoju predchádzajúcu vzdelávaciu a osvetovú prácu. Stretávať sa a získavať nové poznatky je pre ďalšie fungovanie organizácie veľmi dôležité. Riešenie problémov včelárstva v Európe si vyžaduje spoločný prístup najmä v  oblasti boja s chorobami a ochrane spoločného trhu. Včelárom svitá nádej, že v poslednom období sú včelie produkty zásluhou prostriedkov z EÚ čoraz viac propagované a myslia si, že slovenský med si postupne získava pevnú pozíciu na trhu a vo výžive. Je to zásluhou SZV, masmédií, ale aj radových včelárov, ktorí sa tejto ťažkej práci venujú.

Podľa hodnotiacej správy spracovala A.S.

{jcomments on}

 

Čítať 2287 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:01

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!