utorok, 09 august 2016 11:53

Prichádzajú Perzeidy - môžeme sa tešiť na pravidelný nebeský ohňostroj

Napísal(a) Mgr. Juraj Lörinčík
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Okolo Slnka krúži množstvo komét, ale len jedna z nich, kométa 109P/Swift–Tuttle, svojím postupným rozpadom dopĺňa meteorický roj augustových Perzeíd. Pretože v čase jeho vrcholenia pripadajúceho na prvú tretinu augusta sú školské prázdniny v plnom prúde, je čas letných dovoleniek a noci sú ešte dostatočne teplé,

zo všetkých rojov sú práve Perzeidy tie najpozorovanejšie.
Tohoročné maximum meteorického roja Perzeíd pripadne na noc z piatka na sobotu 12. - 13. augusta 2016, preto sa pozorovatelia v Európe môžu tešiť na tento pravidelný nebeský ohňostroj v ideálnom období konca pracovného týždňa.
Pozorovanie pre verejnosť v areáli rožňavskej hvezdárne sa začne v piatok 12. augusta 2016 o 20. hodine a skončí sa východom Slnka okolo 6. hodiny v sobotu ráno. Ozdobou piatkovej večernej oblohy bude najskôr Mesiac dva dni po prvej štvrti, potom planéty Mars a Saturn. Vytrvalci napočítajú ešte viac meteorov po polnočnom západe Mesiaca.
Pozorovaním Mesiaca a planét z kupoly hvezdárne a laserovou prehliadkou oblohy sprevádza Mgr. Juraj Lörinčík, pracovník úseku astronómie GOS Rožňava.
Záujemcom o celonočné pozorovanie organizátor odporúča teplé oblečenie, izolačné podložky na pozorovanie ležmo a vlastné občerstvenie.
Vstupné na hvezdáreň: 1,- €/osoba.

 

Čítať 1892 krát Naposledy zmenené utorok, 09 august 2016 12:17

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!