pondelok, 26 september 2016 19:36

Týždeň dobrovoľníctva so ZO Únie žien Slovenska v Rožňave

Napísal(a) Oľga Benediktyová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V rámci týždňa dobrovoľníctva dňa 20.9.2016 navštívili členky ZO Únie žien Slovenska v Rožňave neverejné zariadenie podporovaného bývania a domov sociálnych služieb BARBORKA n. o. v Rožňave. Zariadenie bolo v roku 2008 zriadené Nemocnicou sv. Barbory a. s. v Rožňave v priestoroch bývalého detského oddelenia

a je podporované KSK. Sprevádza ľudí so špecifickými potrebami životom tak, aby mohli dôstojne žiť a integrovať sa do spoločnosti. Stará sa tiež o určitý počet prijímateľov sociálnych služieb.

V sprievode riaditeľky zariadenia PhDr. Ivany Antalovej sme mali možnosť prezrieť si podmienky bývanie klientov. Sú tu 1-2 posteľové izby, jedáleň, pekné sociálne zariadenia, spoločenská miestnosť, ergoterapeutická miestnosť. Zaujala nás napr. dielňa pre kreatívnu činnosť, kde klienti pracujú s rôznymi materiálmi, ako papier, textil, prútie a pod. Vyrábajú krásne darčekové predmety - obrázky, nástenky, rohožky, bábiky, dečky, košíky a pod. Všade po stenách chodieb visia vkusné obrázky a venčeky.

V rámci denného programu sa tiež venujú zeleninovej záhradke a kvetom v okolí zariadenia. Prekvapilo nás, že klienti v rámci podporovaného bývania sa vedia o seba postarať, sami si perú, upratujú i pomáhajú pri kuchynských prácach. Z hľadiska pohlavia prevažujú tu muži, sú tu iba dve ženy. Kapacita zariadenia je 21 osôb, čo je i naplnené. V rozhovore s nimi sme sa dozvedeli, že sa im v zariadení páči a cítia sa v ňom príjemne, je to ich domov.

Únia žien Slovenska má dlhodobo vo svojom programe dobrovoľníctvo, preto i rožňavská základná organizácia nadviazala spoluprácu s týmto zariadením. V budúcnosti sa budú členky podieľať na spríjemnení pobytu i pomoci klientom podľa ich potrieb.
Oľga Benediktyová, predsedníčka ZO ÚŽS Rožňava

 

Čítať 1753 krát Naposledy zmenené nedeľa, 02 október 2016 10:21

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!